HRM Marketing

0
1426
blog placeholder

Marketing heeft ooit de marketing mix bedacht in het kader van het onder de aandacht brengen van een product bij potentiële klanten. Binnen die mix gaat het om prijs, plaats, product en promotie. En omdat je personeel een belangrijke invloed heeft, is dat de vijfde P geworden van de mix. Want als je personeel niets weet over de prijs, plaats, product en promotie mix, dan heb je niets aan die mix.

De marketing mix is een poging om een goede verhouding te krijgen tussen de effecten van de vijf P’s. Want je prijs beïnvloedt de perceptie die de klant heeft van je product. Je product beïnvloedt de perceptie van de prijs. Je promotie beïnvloedt de perceptie van de prijs, de plaats en het product. En de plaats beïnvloedt de perceptie van prijs en product. Zo kun je een goedkoop product duurder verkopen als je in een straat met allemaal mooie winkels zit en je met je product onder de prijs van de andere winkels gaat zitten. Maar als Blokker met zijn winkel tussen twee juweliers zou gaan zitten, dan zullen de meeste potentiële klanten verwachten dat zijn prijzen hoog zullen zijn. Dan kan Blokker nog zulke lage prijzen aanbieden, dan zal haar promotie zich moeten richten op de prijs en niet op het product.

De marketing mix met vijf P’s is dan ook vooral een hulpmiddel om de aandacht van het bedrijf te richten op zichzelf en hoe het wordt waargenomen door de klant. Een belangrijk punt bij de marketing mix is dan ook dat je op de hoogte bent van wat de klant denkt of gelooft over een bedrijf en product. Voor HRM is dat ook meteen het nadeel van de vijf P’s marketing mix. Het verkoopt namelijk geen product, maar vormt product met verplichte winkelnering voor de medewerkers van een bedrijf. Een medewerker kan nu eenmaal niet zijn salaris halen bij een ander bedrijf of zich laten beoordelen door weer een ander bedrijf.

De vier C’s

Voor HRM zijn de vier marketing C’s misschien een handiger instrument om te gebruiken. Dat de vier C’s van de marketingmix: Communicatie, Cost, Convenience, Customer needs, beter passen blijkt ook wel uit de vijf verhalen van de experts die gevraagd zijn door P&O Actueel.

Communicatie

Het product HRM past ook beter bij de actieve benadering van de vier C’s, dan de passieve benadering van de vijf P’s. Het richt de afdeling HRM namelijk op zaken die ze vaak al doet. Ze is namelijk vaak al aan het communiceren met de medewerkers van een bedrijf, de vraag moet nu echter worden: “Wat willen we communiceren?”, “Hoe willen we communiceren?” en “Hoe wil onze klant dat we met hem communiceren?” Als je bij dat communicatie proces ook nog rekening houdt met wat de customer needs, wat het de klant cost en hoeveel convenience je een klant kunt bezorgen, dan maak je jezelf al een stuk zichtbaarder voor de klant.

Cost

De cost van HRM voor een klant heeft overigens een probleem. HRM heeft namelijk twee klanten. Ten eerste de bedrijfsstrategie en dus de directie en het management. De tweede klant is het personeel, dat zijn beoordeling, beloningen, ontwikkeling krijgt via HRM en haar regels. Daarom kloppen de vijf P’s ook niet voor HRM, omdat ze teveel gaan over het bedrijf zelf en te weinig over de klanten. Die dubbele klanten van HRM hebben elk hun eigen cost of inspanning als het gaat om HRM. De strategische klanten moeten zich inspannen om te begrijpen hoe HR deel uitmaakt van hun strategie. Terwijl de product afnemende klanten moeten begrijpen hoe HR voor hun werkt en wat HR voor hun betekent. De inspanning of cost voor de HR klant verschilt dus per klant. Een strategische klant moet geholpen worden met begrijpen hoe hij HR kan gebruiken voor zijn strategie. De medewerker moet geholpen worden om te begrijpen wat zijn rechten en plichten zijn.

Tot de cost of inspanning hoort overigens ook de locatie van HR. Hoe makkelijk is het voor die strategische klant of die medewerker om in contact te komen met HR? Moet je bellen en wachten of kun je zo binnenlopen? Wat dat betreft kun je bij sommige bedrijven call center criteria toepassen op het HR werk. Wordt er binnen drie keer overgaan opgenomen? Wordt de vraag binnen een minuut beantwoord? Kunnen 7 van de tien vragen binnen 1 minuut beantwoord worden? Hoe snel kun je antwoord geven op een strategische vraag? Dat zijn allemaal costs of inspanningen voor de klant.

Convenience

Het gemak of de convenience die je je klant kunt bezorgen heeft natuurlijk een directe relatie met cost of inspanning en communicatie. Communiceer je op tijd en op het niveau van de klant of communiceer je op je eigen niveau en in je eigen tijd? Moet je klant veel inspanning leveren om je product te krijgen of weinig? Ben je goed of slecht bereikbaar voor je klant? Ga je misschien naar je klant toe en attendeer je je klant op knelpunten? Heb je alle plannen klaar voor je klant of moet hij op je wachten?

Customer Needs

De laatste C van customer needs of klant behoefte betekent dat je op de hoogte blijft van wat de klant wil. Maar het betekent ook dat je voortdurend in contact bent met je klant. Daarbij stel je vast hoe groot zijn behoefte aan gemak (convenience) is, hoe hij wil dat je met hem communiceert en welke inspanning (cost) hij wil leveren om je product te krijgen? Je weet dus eigenlijk alles van je klant met betrekking tot het product dat je levert. Wil een klant alleen maar informatie over hoe hij zijn salaris krijgt, dan zorg je daarvoor. Wil een klant weten hoeveel salaris er wordt betaald? Wil een klant ondersteuning bij het opstellen van strategische HR plannen? Het zijn allemaal zaken die je kunt vaststellen door met je klant te praten over zijn wensen.

HRM en marketingmix

Door vanuit de vier C’s te denken maakt HRM het zichzelf mogelijk om twee marketing strategiën te formuleren. De ene voor de strategische klant, die HR nodig heeft om zijn doelen te realiseren. De andere voor de medewerker die niet meer afneemt dan beoordeling, ontwikkeling en beloning.

Het gevolg is dat beide klanten een helder beeld krijgen van wat ze van HR mogen verwachten. En dat draagt weer bij aan tevreden klanten, die ook beter kunnen formuleren wat ze zelf willen en verwachten. Met als gevolg dat het ook voor HRM makkelijker wordt om haar werk te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here