Functioneel Netwerk Ontwerp : vaststellen van de informatiebehoefte

0
1867
blog placeholder

De tijd dat je als beheerder of consultant alleen voldoende had aan een technisch ontwerp, ligt al ver achter ons. Tegenwoordig verwacht een klant een duidelijk document over het product wat hij geleverd gaat krijgen. Niet alleen de grote klanten, maar ook de kleinre klant verwacht dit.
Het Functioneel Netwerk Ontwerp(FNO) behoort in duidelijke taal, niet te veel technische termen, het gehele ontwerp verhaal uit te leggen.
Maar wat zet je eingelijk in een FNO? Hoe bouw je dit op?

We beginnen met het vaststellen van de informatie behoefte.

Wat belangrijk is om te weten, is dat het FNO behoort bij het projectmatig werken(Prince2).  Essentieel is het om te weten dat een FNO niet automatisch betekend dat je het project mag gaan uitvoeren. Ziet FNO daarom ook als een offerte tot het realiseren van een nieuwe netwerkomgving.
Het FNO zal uiteindelijk na acceptatie door de klant uitgewerkt gaan worden door een TNO(technisch netwerk ontwerp), maar dat is voor een andere keer.

Een FNO begint met de analyse, wat wilt de klant nu eigenlijk? Vermoedelijk begin je het FNO door een gesprek aan te gaan met de klant. Stel gerichte vragen, probeer te achterhalen wat zijn problemen met de oude omgeving zijn en achterhaal de verwachtingen.
Zie het FNO daarom ook als een overeenkomst met de klant. Daarom is het van belang om een top-down manier van werken te gaan gebruiken. Begin niet bij de techniek, maar luister goed naar wat de klant wilt en wat hij niet wilt.

Na het uitwerken van de eisen en verwachtingen, begin je met het inventariseren van de huidige omgeving. Welke software(line of business applicaties) gebruikt hij nu, kan deze software mee over, wat zijn de specs voor deze software en welke kosten zijn daar aan gekoppeld.
Inventariseer verder ook de rest van de huidige omgeving. Denk hierbij aan printers, pc’s , gebruikers,…
Schematiseer dit, maak bijv. een visio-tekening van het huidige netwerk, tabellen m.b.t. de inventarisatie en creer een organigram van de bedrijfsstructuur.

Contacteer firma’s, vraag of de bestaande software nog over te zetten is. Bekijk bij de klant of er nog onderhoudscontracte of supportcontracten aanwezig zijn. Indien deze niet aanwezig zijn, kan het migreren van een bepaald pakket erg kostbaar worden.
Noteer verder de contactgegevens van de contactpersoon bij de leverancier(lib-applicatie) en eventueel de contactgegevens van de technische guru.
Korte communicatielijnen verkorten de doorlooptijd van een project en verkleinen de kans op frustraties.

Werk deze informatie(de eisen welke de klant heeft, de verwachtingen en de beschrijving van de bestaande situatie) uit tot een duidelijk document waarbij je rekening moet houden met het ontbreken van technische kennis bij de klant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here