De verademing van weinig spullen

0
1287
blog placeholder

Met de jaren groeit ons materiële
bezit. Vooral als je ruim behuisd bent met veel opslagruimte is het
verleidelijk om niets weg te gooien, ook niet de spullen waar je nooit
meer naar omkijkt. Maar ook mensen in bescheidenere woningen, weten deze
soms tot de nok vol te stouwen. Een verhuizing, verbouwing of
sterfgeval is doorgaans een reden om flink uit te mesten, maar waarom
zou je daar op wachten?

Het Pleurop Levensplan
Heel lang geleden lanceerden Koot en Bie van het Simplistisch Verbond het Pleurop Levensplan. De preciese tekst heb ik nooit meer kunnen vinden, maar het kwam er op neer om alle overbodige zaken, met name materiële, radicaal uit je leven te verwijderen. In die tijd liep ik nog bijna wekelijks antiekmarkten af te struinen op zoek naar antiek en snuisterijen, maar ik vond het wel een intrigerende gedachte. Pas jaren later, hoofdzakelijk door talrijke verhuizingen, ingrijpende verbouwingen en een emigratie, raakte ik even verslaafd aan het Pleurop principe als een ander verslaafd is aan het verzamelen van poppen, boeken of lege blikjes. Nog steeds loop ik wel eens met een vuilniszak door het huis, op zoek naar nog iets overbodigs.

De één gooit gemakkelijker dingen weg dan de ander. Verzamelwoede is een officiële psychiatrische aandoening, maar iedereen kent in de omgeving wel mensen die gewoon veel spullen om zich heen moeten hebben. Het kan te maken hebben met armoede in de jeugd, of gewoon gemakzucht, maar over het algemeen kopen, krijgen en hebben we gewoon steeds meer. Vroeger had men nagenoeg niets en moest je zuinig zijn op het schamele bezit. Met de overvloed van tegenwoordig is niets is logischer dan af en toe flink doorspoelen. Misschien ook om dat de traditionele Grote Schoonmaak, of Grote Kuis, in onbruik is geraakt. Zo’n vijftig jaar geleden hielden alle vrouwen de traditionele voorjaarsschoonmaak, waarbij het hele huis overhoop ging en grondig gereinigd werd. Dit was ook natuurlijk ook een mooi moment om, voor het soppen, eerst de overbodige meuk te dumpen. Minder spullen is een verademing, want hoe je het ook went of keert, spullen nemen ruimte in. Nu is dat in bergruimten niet zo’n probleem, maar als je overbodige zaken en bovenmaatse salontafels uit kamers verwijdert, levert dat gewoon meer leefruimte op. Als je de in kasten weggestopte spullen en kleren uitdunt, zul je merken dat hetgeen je nog wel hebt en gebruikt, veel gemakkelijker te vinden is.
Vooral in een klein huis kun je flinke winst behalen door een sobere inrichting. Daarbij is je huis sneller schoon te houden, naarmate je minder hebt. Ga maar na, staat je kamer vol met hebbedingetjes, dan ben je vaak meer tijd kwijt met het verplaatsen ervan dan met het schoonmaken zelf. En dan een verhuizing. Altijd gedoe, maar als je geen overbodige ballast hebt, hoef je die niet eerst op te ruimen of mee te verhuizen.

Waar beginnen?
Begin bijvoorbeeld met de keukenkastjes of je kledingkast. In de keuken kun je ruimen op dingen die je toch niet lust of die over datum zijn. Wat je kleren betreft, wat niet meer past kan al zo weg maar daarnaast kun je bijvoorbeeld alles verwijderen wat je een jaar of langer niet meer aan hebt gehad. Zodra je merkt dat je in de keuken of kledingkast meer ruimte krijgt en je dingen die je zoekt sneller kunt vinden, werkt dat aanstekelijk en zul je vanzelf doorgaan naar andere kasten, laden en andere bergruimten. Dozen en kasten die al jaren niet meer geopend zijn, bevatten per definitie spullen die je niet nodig hebt. Selecteer kritisch op wat je wel of niet gebruikt. Dat je iets misschien ooit nog een keer nodig zou kunnen hebben is meestal geen goed motief om overbodige troep te bewaren. Want als dit al het geval is, zul je het in een overmaat aan spullen niet eens meer kunnen vinden en toch opnieuw moeten kopen. Ondertussen blijft de berg aangroeien.

Als je wel wilt opruimen, maar er tegenop ziet om het zelf te doen, zijn er tal van gespecialiseerde bedrijven die dit klusje voor je willen klaren. Zij worden vaak ingehuurd om huizen leeg te maken na een sterfgeval of een verhuis naar het ouderenwoning, maar beperken zich daar niet toe. Ook kun je ze inhuren om alleen maar een deel van je huis, zoals de kelder, garage of zolder leeg te maken. In overleg kun je bepalen dat het afval wordt afgevoerd in ruil voor de bruikbare spulletjes.

Recycling
Spullen die niet meer nodig hebt, kunnen natuurlijk nog wel interessant zijn voor een ander, zeker als je in de hogere regionen van je Pleurop project belandt. Denk bij het weggooien van bruikbare of waardevolle spullen, nieuwe kleding en dergelijke aan bekenden. Als je het leuk vindt, kun je als je een grote hoeveelheid hebt, een keer een kraampje huren op een rommelmarkt en van de opbrengst met een etentje je heldhaftigheid vieren. Tot slot zijn er Kringloop- en Weggeefwinkels, waar goede en bruikbare dingen een nieuwe bestemming kunnen vinden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here