de Lhasa Apso een Tibetaans hondenras

0
1289
blog placeholder

De Lhasa Apso is een heel erg intelligente hond, waakzaam en zelfverzekerd maar als een echt Oosters ras kan hij soms een hautaine houding hebben tegenover vreemde mensen. Vanwege zijn Oosterse afkomst kan dit hondenras een afstand bewaren tegenover onbekenden, het ras kan erg eigenzinnig zijn, de afstand die hij bewaard  is niet kwaad bedoelt maar wordt als voorzichtigheid gehanteerd. De Lhasa Apso is als intelligente hond waar men soms bij kan raden wat hij aan het bedenken is, kan wel eens gecompliceerd zijn, omdat hij een sterk karakter heeft is nee altijd een nee!

Het is een cultuurras, wat betekent dat het ras een lange geschiedenis heeft en de oorsprong ligt in Tibet waar deze honden werden gefokt aan het hof van de Edelen en Dalai-Lama’s. Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw in Nederland en Belgie, pioniers waren Mevr. Mewis de Rijk in Belgie net iets eerder in het bezit van Lhasa Apsos en Mevr Schneider-Louter in Nederland kort erna.

Kampioen EL Minja’s Thsang-Pa een heel bekende Lhasa Apso.

Omdat de Lhasa Apso een volle beharing heeft met ondervacht, vereist hij een goed onderhoud met een wekelijkse borstelbeurt om de dode haren te verwijderen. Een goed onderhouden Lhasa Apso is een sieraad in huis. Op de leeftijd van 7 maanden tot ongeveer 14 maanden wisselt de puppyvacht naar volwassen vacht.

In deze periode moet de vacht grondig geborstelt worden, een tot twee keer per week. Bij een echte Lhasa Apso vacht vallen de haarstrengen sluik naar beneden, een dichte beharing kan uiteraard flink klitten en zeker als de vacht verkeerd van structuur is, zoals bij een wollige vacht wel iets minder bij een zijde vacht.

De prachtige vacht heeft ook een functie n.m. het is een bescherming tegen zowel de koude als warmte maar ook als UV filter.

Dit ras mag geen angst of nerveuziteit tonen de Lhasa moet een vrolijke hond zijn.
De hond heeft een heel scherp gehoor, hij kan geluiden waarnemen die van heel ver weg komen, in de oudheid in Tibet werd de hond genoemd ‘Abso Seng Kye’, wat betekend ‘blaffende leeuw’. 
De Lhasa Apso is een echte All-rounder, kan lange wandelingen maken, maar ook lange tijd spelen met een bal of speelgoed. Dit spel kan hij uren volhouden, met kinderen spelen doet dit ras ook erg graag. Een training op het gehoorzaamheid gebied gaat erg goed, ze zijn leergierig en kunnen erg goed leren. Behendigheid is iets wat dit ras graag doet, over de kattenloop en over de pootjes springen daar zijn ze graag bij. De tunnel zal eerst geinspecteerd worden en de slurf zal de hond ook eerst aan een grondige inspectie onderwerpen. Toch doen ze al deze spellen met veel plezier en het maakt niet zo veel uit of het heel erg koud is of snikheet, alleen in de regen is mijn ervaring dan zijn ze liever in de kantie of thuis. De Lhasa Apso is een behendige hond met een goed bespiert en compact lichaam, een lichaam dat langgestrekt gebouwd is om heel efficient met zijn energie om te gaan. De rasstandaard van dit ras verteld ons eigenlijk dat we met een heel normale hond te maken hebben die klein is van formaat maar wel een groot karakter heeft wat geen angst en agressie mag laten zien. Een hond die alles kan en zich in een gezin prima thuis voelt, wel enig onderhoud vergt maar u krijg daar heel veel voor terug.

In de loop der jaren heb ik al heel veel Lhasa Apso kampioenen gefokt, vele Nederlands kampioenen en in de meeste Europese landen zijn EL Minja’s Lhasa Apso kampioenen, ook in Azie, Amerika en Midden en Zuid Amerika zijn er EL Minja’s kampioenen te vinden. Heel veel kennels hebben mijn bloedlijnen in hun kennels.

Het is belangrijk ten bate van dit mooie ras dat een ervaren fokker, liefhebbers helpen met een degelijk advies en dit objectief willen geven over de Lhasa Apso, ik ben altijd bereid te helpen met eventuele vragen.   

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here