Christelijk geloof: de Laestadianisten in Finland

0
2482
blog placeholder

De grootste groep van christenen in Finland zijn van de Lutherse kerk. Een afsplitsing van deze kerk zijn de Laestadianisten. Lars Levi Laestadius werd geboren in 1800 in een Lutherse familie in het wijdse en afgelegen Lapland. Naar zijn zeggen krijgt hij al jong visioenen en wil zijn innerlijke roeping navolgen. Zijn vader was een hardwerkende man, die meerdere banen had om zijn gezin te kunnen onderhouden. Hij kookte zelfs de rendiergeweien uit om lijm te maken, om te verkopen. Wel hield vader van de drank.
Ondanks het harde leven kon Lars gaan studeren. Zijn interesse ging uit naar plantkunde, maar hij werd ocvergehaald om theologie te gaan studeren en werd na zijn studie gewijd als dominee en werd benoemd voor de kerken in het Noorden van Lapland.
Hij ging op zoek naar een vrouw die”zacht en bescheiden was en wist wat Gods genade was” en vanuit het oogpunt van geloof ook gedreven was. Deze kenmerken leek hij gevonden te hebben in een vrouw, die Britta heette. Samen met haar kon hij naar de mensen in het Noorden van Lapland om het geloof te verkondigen. Er was tegenwerking en veel moeilijkheden. Het stel kreeg 12 kinderen.

De Bijbel lezen

In Zweden was het op dat moment verboden om te prediken als men niet officieel dominee was. Dus als daar de mensen bij elkaar kwamen en er was geen dominee bij, dan ging men bij elkaar zitten en de Bijbel lezen. Zo werden ze al snel de sekte van de Bijbellezers genoemd. Sommige van deze lezers gingen extreem ver wat geloof betreft en zeiden dat het geloof in God alles was wat men nodig had. De enige zonden waren roken en drinken. Intussen kreeg Lars steeds meer visioenen en ingevingen en rond 1850 schreven enkele fanatieke volgelingen een boek vover de visioenen van Lars, getiteld: Het Koninkrijk van God bestaat niet uit eten en drinken, nog minder uit schreeuwen en springen. Verder kwamen alle uitspraken en preken van Lars in het boek, zijn ideeën over opwekking, geestelijke groei en vervolging. Na een ziekte overleed hij in 1861.

Geloof in Lapland

Laestadius was dus verantwoordelijk voor een geestelijke opleving in Lapland en zijn gedachten en ideeën leven voort in veel mensen in Finland. De meeste volgelingen wonen in het noorden van Finland en Zweden. Hun manier van leven lijkt veel op de Amish in Amerika. Ze hebben grote gezinnen, want ieder kind is een geschenk van God. De vrouwen werken thuis in het gezin. Vrouwen horen niet te werken, want hun taak ligt in het gezin. De meeste gelovigen zullen geen alcohol drinken. En men mijdt alle “wereldse praktijken”, zoals: dansen, kaartspelen, bioscoop, televisie, theater en moderne muziek. Koffie drinken en roken wordt echter wel getolereerd.

Ze zijn niet de eerste groep christenen die zich afzonderen van de andere christenen of van de wereld. Er is echter wel snel een gevaar voor sektarisme, vooral als men vindt dat zij het goede inzicht hebben en de andere het allemaal fout zien. De beweging zelf is door de jaren heen ook opgesplitst in verschillende sub-groepen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here