Waarom is het zinvol om een testament op te laten maken?

0
301
Waarom is het zinvol om een testament op te laten maken

Nadenken over de tijd na je dood doen we liever niet. Dat is nog zó ver weg. Maar toch is het verstandig om een testament op te stellen als er zaken zijn die je graag wilt vastleggen. Als je niets regelt dan gelden de regels die in de wet staan. Je kinderen erven dan een kindsdeel. Als je geen kinderen hebt dan erven je ouders. Leven die niet meer dan erven je broers of zussen namens hen, dan wel familie die verder van je af staat. Wil je bijvoorbeeld geld nalaten aan een goed doel dan kan dat alleen door dit in je testament vast te leggen. Als er geen testament hebt maar je hebt bijvoorbeeld mondelinge afspraken gemaakt dan hangt het ervan af of je nabestaanden genegen zijn om die na te komen.

Online een testament opstellen

Als je geen complexe zaken wilt regelen in je testament dan kun je dit deels online opstellen. Dat is vaak goedkoper dan dat je alles door de notaris laat doen. Zo kun je een executeur testamentair aanwijzen. Dat is de persoon die na je overlijden jouw nalatenschap gaat regelen. Hij of zij kan de zeggenschap krijgen over bankrekeningen en andere financiële zaken, of de bevoegdheid om je huis te verkopen. De executeur moet er vervolgens voor zorgen dat de nalatenschap wordt verdeeld conform de bepalingen in het testament.

Je testament later aanpassen

Heb je eenmaal een testament dan is het niet zo dat je daar niet meer op terug kunt komen. Heb je bijvoorbeeld je broer aangewezen als executeur en krijgen jullie slaande ruzie, dan kun je natuurlijk iemand anders deze taak geven. Win je een grote prijs in de loterij en wil je een deel van dat geld na je overlijden verdelen onder nabestaanden dan kun je dat aanvullend vastleggen in je testament. Datzelfde geldt voor het nalaten van een schenking aan een goed doel. Natuurlijk is het wel zo dat je voor aanpassingen een vergoeding betaalt aan de notaris. Het is dus zaak om goed na te denken over de inhoud van het testament voordat je dit door een notaris laat opmaken.

Kan ik familie onterven?

Wanneer je niet wilt dat bepaalde familieleden van jou erven dan kun je dit in je testament vastleggen. Als je niets regelt dan erven bijvoorbeeld broers en zussen van jou of als zij niet meer leven, hun kinderen. Wil je dat niet dan moet je in je testament laten vastleggen wat er dan wel met je nalatenschap moet gebeuren na je overlijden. Familie kan een testament wel aanvechten. Maar een rechter wijst zo’n bezwaar alleen toe als kan worden aangetoond dat je dit hebt vastgelegd onder dwang of doordat je bent beïnvloed, bijvoorbeeld door je partner. Het komt bijvoorbeeld voor dat een alleenstaande ouder hertrouwt en dat de kinderen vervolgens worden onterfd omdat alles naar de nieuwe partner gaat.

Vergelijk online notarissen

De tarieven van notarissen kunnen sterk verschillen. Het is dan ook zeker aan te raden om online te vergelijken. Dat kan je honderden euro’s schelen als je je laatste wil wilt laten vastleggen. Kijk daarbij ook goed naar aanvullende diensten en de kosten daarvan als je meer wilt dan een standaard testament laten opmaken.