6 Tips voor een Scandinavische woonkamer 

0
336
scandinavisch design

Droom je van een stijlvolle woonkamer waar je na een lange werkdag tot rust kan komen? Dan is de Scandinavische stijl wellicht iets voor jou. Ze combineren vaak natuur en veel licht met strakke lijnen en design stuks. Met andere woorden: de ideale samenstelling van kalmte en stijl. Benieuwd hoe je dit voor elkaar krijgt? Volgende tips geven je wat inspiratie.

Natuur

Denk je aan natuur, dan denk je vanzelf ook aan rust en kalmte. Daarom is het altijd een goed idee om wat groen in huis te halen. Denk ook aan materialen als hout, riet en bamboe verwerkt in zaken als de meubels. Voornamelijk houtsoorten in een lichte tint geven instant een Scandinavische look. Naast rust creëren deze ook gezelligheid. 

Eenvoud

Zoek het absoluut niet te ver, want de Scandinaviërs houden van eenvoud. Ze dragen het motto ‘less is more’ dan ook hoog in het vaandel. Kleine details zijn dus meer dan overbodig, net zoals felle kleuren en drukke patronen. Het voordeel: simpele meubels maken je interieur tijdloos. Hierdoor raak je het minder snel beu, en zal je het niet continu willen vernieuwen.

Strakke lijnen

Scandinavisch staat gelijk aan gezelligheid, maar wel op een moderne manier. Maak daarom gebruik van strakke lijnen en hoeken. Dit kan overal in verwerkt zitten: de kunst aan de muur, de meubels of andere decoratie elementen. Belangrijk is dat je afgebogen of ronde voorwerpen vermijdt. 

Neutrale kleuren

Als eerder vermeld, vermijd je in een Scandinavisch interieur ook best felle kleuren. Die maken je woonkamer levendiger, maar passen niet bij de stijl die jij voor ogen hebt. Ga in de plaats hiervan voor neutrale kleuren zoals lichtroze, beige of bruin. 

Veel licht

    In Scandinavië gaat de zon snel onder, en dat heeft veel gebruik van verlichting als gevolg. Dit creëer je aan de hand van staanlampen, tafellampen of kaarsen. Zo lang de zon niet onder is, kan je zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijk daglicht. Dit doe je door het plaatsen van grote ramen, zelfs in je deuren. Ga daarom bijvoorbeeld voor een gietijzeren deur in je woonkamer want zo zorg je voor prachtig natuurlijk licht.

    Functionaliteit

    Wil je een Scandinavisch interieur? Dan is het belangrijk dat je in functionalistische termen denkt. Elk element moet een bijdrage hebben, anders laat je het best achterwege. Ga bijvoorbeeld voor een stalen pivotdeur die rond haar eigen as draait om deze te openen. Laat sommige stuks gerust extra opvallen door te kiezen voor designmeubelen.