Cursus Geld uitgeven…?

0
1457
blog placeholder

Statistieken tonen aan dat veel studenten die van de middelbare school af komen niet of nauwelijks met geld kunnen omgaan. Met volwassenheid komen volwassen verantwoordelijkheden en als je je portemonnee niet goed kunt beheren is dat alléén al een recept voor problemen in de toekomst. Het is jammer dat dit het geval is, want het is aan ons, ouders, volwassenen, leraren om onze kinderen en studenten, voor te bereiden op het leven als volwassene. De oplossing is al zo oud als de weg naar Rome. Een simpel notitieboekje met daarin je inkomsten plus je dagelijkse uitgaven. De kolom “uitgaven” mag nooit een hoger totaal hebben dan de kolom “inkomsten.” Dat moet een dagelijkse oefening worden, het in balans houden van deze 2 kolommen.

In de Vereningde Staten hebben enkele innovatieve High School Teachers een curriculum ontworpen waarbij studenten d.m.v. praktijklessen de vaardigheden van budgeteren en uitkomen met je inkomen wordt geleerd. Elke student krijgt een minimum loon inkomen dat maandelijks wordt betaald. De opdracht is om de maandelijkse kosten, zoals huisvesting, voedsel, transportkosten en hulpprogramma’s in kaart te brengen en eerst te betalen alvorens men geld uitgeeft aan andere dingen. Deze “reality check” verandert iets in het bewustzijn van de student. Een andere eis van de klas is dat elke student geld opzij moet zetten om zodoende een deel van hun “inkomen” te sparen. Er worden “huishoudboekjes” uitgegeven om hun uitgaven te registreren en in balans te brengen/houden met hun inkomen. De meeste studenten vinden het enorm leuk om op deze manier te leren met geld om te gaan, ze komen er echter al vrij snel achter dat een minimum loon heel weinig ruimte biedt om van te kunnen leven, laat staan sparen. Tegen het einde van het curriculum, hebben alle studenten een veel steviger grip op de realiteit van volwassenheid en het beheer van hun eigen geld. Geen wonder, het had echt geld kunnen zijn. Deze jongeren zijn nu veel beter uitgerust om een ​​groot aantal financiële valkuilen te herkennen en vermijden. De docenten die deze cursus ontwikkelden voor middelbare scholieren, waarvan sommigen al eigen geld hadden verdiend door krantenwijken of babysitting, vermoedden dat een beetje hands on ervaring met het omgaan met geld zou dienen als een echte eye-opener voor de studenten. Ze hadden gelijk.

Dit idee kan heel goed worden aangepast voor een “thuis studie cursus” die ouders hun kinderen kunnen geven, indien de school geen dergelijke cursus heeft. Immers, het heeft gewoon geen zin om een kind de wereld in te laten zonder deze basisvaardigheden. Dat is hetzelfde als iemand te laten varen op een boot zonder kompas, en zonder voldoende voorbereiding voor de reis. Een belangrijk “side effect” van deze opzet is dat, zodra jongeren zich realiseren hoe “niet ver” ze werkelijk komen met een minimumloon, niet alleen hun wiskunde verbetert maar hun hele studie gaat met sprongen vooruit als ze leren hoe ze met geld moeten omgaan.

Een zondagsklas “budgetteren”in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here