Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

0
1854
autoverzekering afsluiten

Wanneer je een auto aanschaft is het afsluiten van een verzekering noodzakelijk. Daarmee zorg je ervoor dat je bij eventuele schade of na een ongeluk niet alle kosten zelf hoeft te betalen. De wagen heeft je waarschijnlijk al genoeg gekost en het is fijn om onbezorgd de weg op te gaan. Wel zijn er bij het afsluiten van een autoverzekering een aantal zaken waar je even goed op moet letten. Wij hebben ze in dit artikel even voor je op een rij gezet.

Welke autoverzekering moet je kiezen?

Het is zeer belangrijk om de juiste autoverzekering te kiezen. De Consumentenbond raadt aan om voor een auto tussen de drie en acht jaar oud een beperkt casino verzekering te nemen. Daarmee ben je zowel verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt als schade aan je eigen auto. Auto’s die jonger zijn dan drie jaar worden meestal volledig casco verzekerd, terwijl voor oudere voertuigen meestal een WA-verzekering geldt. Volledig casco houdt in dat alle schade aan je auto wordt vergoed, ook als je het zelf veroorzaakt. Het is dan ook de duurste autoverzekering die je kunt afsluiten. Een WA-verzekering is een stuk goedkoper, maar in dat geval wordt alleen schade die jij veroorzaakt verzekerd. Bij schade aan jezelf of het motorrijtuig is er geen sprake van dekking.

Lees de polisvoorwaarden door

Lees altijd polisvoorwaarden van de autoverzekering uiterst nauwkeurig door. Het is waarschijnlijk veel informatie, maar neem er ruim de tijd voor. Verdiep je onder andere in de no-claim korting na schade. Dit betekent dat je van de verzekeraar korting krijgt als je een jaar lang zonder schade gereden hebt. Hoeveel is de precieze korting na een jaar rijden zonder schade? Het exacte bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij. De no-claim korting loopt ieder jaar op, mits je schadevrij rijdt. Deze korting kan zeer lucratief zijn. Soms is het wel 70 tot 80 procent, wat natuurlijk heel voordelig is voor de automobilist.

Nieuwwaarderegeling en/of eigen risico

Misschien heb je kort geleden een nieuwe auto gekocht waarvan je de eerste eigenaar bent. In dat geval kun je wellicht profiteren van de zogeheten ‘nieuwwaarderegeling’. Dit betekent dat je in het geval van diefstal of total loss van de verzekeraar een bedrag krijgt dat hoog genoeg is om een nieuwe auto aan te schaffen. Wel moet je daarvoor allrisk of beperkt casco verzekerd zijn. Onderzoek of er bij jouw autoverzekering ook sprake is van een nieuwwaarderegeling. Hetzelfde geldt overigens voor het eigen risico. Is daar in bepaalde gevallen sprake van?

Tweede auto of leaseauto

Na enkele jaren is het tijd om je auto te verruilen voor een nieuw exemplaar. Bij een tweede auto begin je met nul schadevrije jaren, omdat je de no-claim korting per auto opbouwt. Bovendien zijn er enkele verzekeraars die de schadevrije jaren van jouw eerste auto overhevelen naar de tweede. Het kan ook zijn dat je gebruik maakt van een leaseauto. In dat geval gelden weer andere regels voor de autoverzekering. Vraag om een leaseverklaring van je werkgever als je jarenlang hebt gereden in een auto van de zaak. Vergeet dit niet, want de schadevrije jaren van jouw leaseauto tellen mee voor de no-claim regeling.

Lees ook: waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening?