Inpassen
De meeste mensen hebben een druk bestaan, over het algemeen geheel vrijwillig. Dan zou je kunnen stellen dat we dit ook eenvoudig weer aan kunnen passen. Toch is het niet zo eenvoudig, want het drukke bestaan is veelal zorgvuldig opgebouwd om zo alle dingen te kunnen doen die we graag doen. Wachten past niet in het plaatje en dus is er geen andere mogelijkheid dan je agenda dusdanig strak plannen dat alles erin past. Dat het aantal hartaanvallen en andere ziektes toeneemt, is niet zo vreemd. We vergen meestal meer van ons lichaam dan het aan kan en dat levert vroeg of laat klachten op. Echte luisteren naar ons lichaam doen veel mensen pas als het een keer bijna te laat is geweest of voor iemand uit de nabije omgeving is het echt te laat.
Bekijk of en zo ja wat allemaal exact door moet gaan én bedenk ook waarom dat zo is. Anders loop je de kans dat je alles in de agenda wil laten staan en creëer je geen ruimte voor ontspanning in de vorm van sport. Maar ook dat kan nog een moeilijkheid op zich worden en dus komt het moment in beeld dat je op een andere manier naar de agenda kijkt.
Zoek de momenten
Er zijn altijd momenten die net even anders ingevuld kunnen worden. Een goed voorbeeld is de lunchpauze. Behalve de boterham rustig opeten is een wandeling er achteraan wel zo prettig. Je eten kan zakken/verteren, je doet wat frisse lucht op en krijgt de kans je hoofd even leeg te maken en zo de drukke middag weer helder te beginnen.
Is er een douche of andere uitgebreide was mogelijkheid op de zaak dan kan de pauze ook ingevuld worden met een rondje hardlopen of gezamenlijke workout (soms zelfs georganiseerd vanuit het werk, werkgevers zien de voordelen van gezond personeel steeds beter). Alleen of met wat collega’s even een moment alleen het lichaam te voelen.
Een ander moment kan je creëren door de auto te vervangen door te fiets, is het niet voor het werk (als dat mogelijk is), dan toch voor wat boodschappen halen, de kinderen naar school brengen of een ander moment dat je normaal de auto zou pakken.
Een andere bekende is traplopen ook als er een lift is en maak eens een langer ommetje met de hond (of als je geen hond hebt, leen hem zo nu en dan van de buren).
Niet overwerken maar het uurtje voor het warme avondeten gebruiken om een rondje te lopen, een moment de sportschool te bezoeken etc.
Als je het jezelf toestaat is overdag of in de avonduren gewoon een uur of anderhalf uur je gedachten laten voor wat ze zijn en individueel of in teamverband te sporten (welke sport dan ook) natuurlijk het beste.
Een paar keer per week lekker sporten in combinatie met de andere momenten om genoeg te bewegen, is goed voor je lichaam (iedere dag minimaal 1 uur!) en hoef je je hele levensritme niet radicaal voor overhoop te halen. Goed voor je organen, je stoelgang, je hersenen en tegen stress.
Waar moet je op letten?
Natuurlijk moet je wel op wat zaken letten, zoals:
Zorg voor goede schoenen, ga naar de speciaalzaak en laat je voeten meten en spreek door waar je ze voor nodig hebt. Een goede schoen voorkomt blessures en sport vele malen prettiger. Investeer hierin, een goede sportschoen is niet goedkoop maar verdien je absoluut terug.
Draag soepele ademende (sport)kleding. Zweet moet goed opgenomen worden en niet gaan broeien (dit kan nogal eens gebeuren met synthetische stoffen).
Kleding moet ook goed passen, waarbij de vrouw altijd een goed sport beha moet dragen, ook als de borsten klein zijn.
Neem genoeg vocht tot je, maar zorg dat je geen plensbuik hebt tijdens het sporten. Voelt niet goed en kan je kramp geven. Als je niet goed op water sport, zorg dan dat je aanvult op het moment dat je sport, maar neem het wel rustig tot je.
Concentreer je op wat je doet en laat zo je dagelijkse gedachten even voor wat ze zijn.
Focus op je ademhaling (tot het een tweede natuur is), want een goede (buik)ademhaling zorgt voor een zuurstofrijk bloed en een gereguleerde bloemsomloop.
Sporten is gezond voor lichaam en geest … en een prettige afwisseling in een druk bestaan.