Bedplassen betekent dat het kind onwillekeurig en volledig urineverlies heeft tijdens de nacht.
Kinderen worden overdag zindelijk tussen de 18 maanden en vier jaar. Wat later blijven ze s’nachts ook droog. Sommige kinderen blijven echter in bed plassen. De oorzaak kan psychisch zijn of lichamelijk Kinderen schamen zich ervoor en kunnen in een sociaal isolement raken.
Bedplassen kan onderverdeeld worden in:
Primair bedplassen – Dit betekent dat het kind nog nooit droog is geweest.
Secundair bedplassen – Dit betekent dat er weer in bed wordt geplast na een periode waarin het kind zindelijk is geweest.
Vanaf een jaar of zes wordt het vervelend voor een kind dat het niet droog kan blijven. Toch zijn er nog een heel aantal kinderen pas later s’nachts droog. Naar schatting plast één procent van de volwassenen nog in bed. Er is dus niet altijd iets aan te doen maar het is de moeite waard om het te proberen. Een huisarts kan altijd helpen bij het zoeken naar oplossingen. Meestal gaat het na verloop van tijd beter.
Oorzaken van bedplassen:
– Een onrijpe blaas. De sluitspier moet gesloten kunnen worden gehouden maar de blaas is niet in staat om de urine op te houden. Een kind van twee jaar kan 85 ml urine in de blaas verzamelen. Bij een kind van vier jaar is dit 200 ml, bij kinderen van 8-10 jaar is dit 250 ml en bij volwassenen 400-700ml.
– Erfelijkheid is een belangrijke oorzaak. Ouders van kinderen die in bed plassen hebben dat als kind ook vaak gehad.
– Moeilijk wakker kunnen worden. Omdat het kind moeilijk wakker kan worden voelt het de aandrang om te plassen niet.
– Een endocriene stoornis. Als de productie van het antidiuretische hormoon (wat s’nachts wordt afgescheiden) minder is wordt de aandrang om te plassen groter.
Oplossingen:
– Laat het kind de tijd nemen om goed uit te plassen.
– Stel het plassen niet uit maar ga bij aandrang.
– Laat het kind zoveel mogelijk overdag drinken en beperk het drinken na 17.00 uur
– Pas op met koolzuurhoudende drank, calciumbevattende drank en maaltijden of drank waar veel zout in zit aan het einde van de dag.
– Houd een plaskalender bij.
– Geef het kind verantwoordelijkheid en laat het helpen om het bed te verschonen.
– Laat het kind voor het slapen gaan plassen en maak het evt. nog even wakker voordat u zelf gaat slapen om het nog even te laten plassen.
– Wordt niet boos als het fout gaat kinderen plassen meestal niet met opzet in bed.
– Wordt ook niet overbeschermend naar het kind toe maar zoek naar oplossingen.
Andere oplossingen kunnen zijn:
Een kind dat moeilijk wakker kan worden en daardoor in bed plast kan baat hebben bij een plaswekker. Er worden hierbij elektroden aangebracht in de buurt van de bilnaad die alarm slaan bij de eerste druppel urine. Het is een methode die goed werkt maar het heeft wel tijd nodig. Een nadeel is dat andere gezinsleden ook wakker kunnen worden van het alarm.
De plaswekker is te koop maar kan ook worden gehuurd.
Een zwakke blaas kan worden behandeld met geneesmiddelen om de grootte en de capaciteit van de blaas te vergroten.
Heeft het kind een endocriene stoornis dan kan deze worden behandeld met een geneesmiddel dat de productie van urine beperkt.
Gevolgen
De gevolgen van bedplassen kunnen groot zijn zowel op psychisch als op sociaal gebied. Het kind zondert zich af van anderen, het schaamt zich ervoor, wil niet bij anderen logeren, voelt zich schuldig ten opzichte van de ouders en heeft weinig zelfvertrouwen. Voor de ouders kan het ook moeilijk zijn. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze hebben gefaald. Voor allebei is het belangrijk om erover te kunnen praten