Kun je als 18-jarige een lening aanvragen?

0
3555
lening afsluiten als 18 jarige

Moet je een grote uitgave doen? Dan is de kans groot dat je hiervoor het geld op jouw spaarrekening gebruikt. Het kan echter ook om een aankoop gaan waarvoor je bij lange na niet genoeg spaargeld hebt. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe woning of een auto. Indien je niet genoeg op jouw spaarrekening hebt staan, betekent dit niet dat je de aankoop direct uit jouw hoofd moet zetten. Nee, want je kunt immers geld lenen om de aankoop te kunnen financieren. Je gaat hiervoor naar een geldverstrekker. Maar hoe zit het eigenlijk als 18-jarige? Is het dan ook al mogelijk om geld te lenen? Hieronder geven wij jou tekst en uitleg over deze kwestie!

Is er een minimumleeftijd om geld te mogen lenen

Als inwoner van Nederland moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om geld te kunnen lenen. Één van deze voorwaarden gaat in op de leeftijd. Zo is het in ons land niet mogelijk om geld te lenen wanneer je jonger bent dan 18 jaar. Wil je een persoonlijke lening of een lening met doorlopend krediet? Dan moet je dus aan kunnen tonen dat je inmiddels de leeftijd van 18 jaar bereikt hebt. Er zijn overigens ook lenigen waarvoor je zelfs ouder moet zijn dan 18 jaar. Verdiep je dus eerst goed in de minimale leeftijd die je moet hebben voordat je een lening afsluiten. Het zou immers ook zonde zijn wanneer je aankomt bij een kredietverstrekker en hier vervolgens blijkt dat je te jong bent om geld te lenen.

Bij welke kredietverstrekker kun je geld lenen als 18-jarige?

Je moet dus minimaal 18 jaar oud zijn om geld te kunnen lenen. In sommige gevallen ben je met 18 jaar zelfs nog niet oud genoeg voor een lening. Het is overigens niet zo dat iedere kredietverstrekker even strikt is met de leeftijd. Natuurlijk zakt er niemand door de ondergrens van 18, maar er zijn wel geldverstrekkers die de minimumleeftijd hoger hebben liggen. Waarom zij dit doen? Omdat het risico om geld uit te lenen kleiner wordt naarmate iemand ouder wordt. Hoe ouder je wordt, des te aannemelijker het is dat je een vaste baan hebt. Een kredietverstrekker heeft zo meer zekerheid dat een lening wordt terugbetaald binnen de gestelde termijn. In dat geval is hij sneller bereid om jou geld te lenen.

Lees ook: waar moet je op letten wanneer je een lening afsluit?

Vergeet niet om te vergelijken!

Ben je net 18 jaar geworden en wil je direct geld lenen? Dan kun je hiervoor dus lang niet bij iedere kredietverstrekker terecht. Heb je inmiddels een partij gevonden waar je wel geld bij kunt lenen? Sluit hier dan nooit direct een lening af. Waarom niet? Omdat het maar de vraag is of je een lening hebt gevonden met de meest gunstige voorwaarden. Ga daarom altijd eerste een lening vergelijken voordat je de knoop doorhakt. Veel mensen denken dat het vergelijken veel tijd kost. Dat was vroeger inderdaad zo, want toen moest je de site van verschillende kredietverstrekkers bezoeken. Tegenwoordig kun je echter gewoon een vergelijkingssite gebruiken. Je vult hier simpelweg in wat jouw wensen zijn en je krijgt direct een overzicht met de voorwaarden per kredietverstrekker. Veel mensen kijken hierbij alleen naar de rente. Je wilt immers zo min mogelijk betalen voor een lening. Kijk echter ook goed naar de overige voorwaarden. Je wilt namelijk niet dat achteraf blijkt dat er een addertje onder het gras zit!