Deze planten zijn aanraders voor gezonde lucht in huis

0
1302
Deze planten zijn aanraders voor gezonde lucht in huis

Net zoals bomen koolmonoxide omzetten in zuurstof, halen bepaalde kamerplanten schadelijke stoffen uit de lucht. Er is daarom veel voor te zeggen om het aantal planten in je huiskamer te vergroten. Daarnaast zijn planten mooi om naar te kijken en maken ze een interieur als het ware ‘af’. Je hoeft echt geen groene vingers hebben om planten te verzorgen. Met een klein beetje juiste aandacht groeien en bloeien ze. Enkele mooie kamerplanten op een rij die ook nog eens bijdragen aan gezonde lucht in huis.

De epipremnum aureum

Ondanks de gecompliceerde naam heeft de epipremnun aureum geen lange handleiding. Geef de plant kleine beetjes water en houd de grond vochtig. Van tocht houdt de plant niet, wel van licht en warmte. De plant komt uit de wouden in Zuidoost Azië en verwerkt schadelijke stoffen door ze op te nemen in de bladeren en ze af te voeren naar de wortels. Micro-organismen in de wortels zetten de stoffen om in voeding. Besproei de plant af en toe met een plantenspuit.

De goudpalm

De goudpalm is een ijverige zuiveraar van lucht die wel een opfrisbeurt kan gebruiken. De goudpalm vermindert niet alleen schadelijke stoffen, maar zorgt ook nog eens voor een grotere hoeveelheid zuurstof in huis. En alsof dat niet genoeg is; de palm zorgt ook voor een betere luchtvochtigheid in de kamer. Zet de goudpalm op een lichte plek, maar niet in het directe zonlicht. Kou vindt de plant ook niet leuk, het is beter als de temperatuur gelijkmatig is. Houd de grond wel vochtig, maar niet te nat, anders ‘verdrinken’ de wortels en gaat het bergafwaarts met de palm.

De Indische rubberboom

De Indische rubberboom is inderdaad bekend van de rubberproductie. Nu is het ook een populaire kamerplant die bijdraagt aan een gezond leefklimaat in huis, aangezien de rubberboom formaldehyde uit de lucht haalt: dit stofje zit in middelen voor de schoonmaak. Je kunt deze plant op een minder lichte en koele plek zetten als het moet, want daar overleeft de plant ook met gemak. Ook op een wat lichtere en warmere plek doet de Indische rubberboom het goed. Verhuis de plant niet als hij het eenmaal goed doet op een bepaalde plek, daar houdt de Indische rubberboom niet van.

De klimop

Wie had ooit gedacht dat de klimop of hedera een krachtpatsende luchtzuiveraar zou zijn? Het plantje haalt formaldehyde uit de lucht en schimmels. Dat is goed nieuws voor mensen met luchtwegproblemen of allergieën. De hedera groeit zelfs op plekken zonder veel water en licht, maar iets meer water en licht zijn natuurlijk wel fijner voor de klimop. Je kunt naar de winkel gaan om klimop te kopen, maar als je buiten een stekje plukt met wortel en al, kun je voor niets je eigen hedera opkweken.