De perfecte charcuterieplank? Die stel je zó samen

0
1813

Stel je voor: je nodigt een aantal vrienden uit voor een avondje met elkaar. Gezelligheid, kletsen, een film, misschien een spelletje. Wie weet hoe de avond verloopt? Natuurlijk hoort daar iets te snoepen bij en een charcuterieplank is de perfecte aanvulling voor deze avonden. Voor iedere gast zit hier wel iets lekkers bij, en het voordeel? Iedereen kan zoveel afwisselen als hij of zij zelf wil. Maar hoe stel je de perfecte charcuterieplank samen? Met deze tips maak jij van iedere avond een feestje.

Het geheim? Afwisseling, afwisseling, afwisseling!

Het geheim van een goede charcuterieplank is afwisseling. Door het gebruik van diverse soorten vleeswaren, kaas en lekkere aanvullingen krijg je niet alleen een mooie samenstelling aan smaken, maar tevens een prachtig plaatje. Het oog wil immers ook wat! Voor een charcuterieplank die voor veel mensen toegankelijk is wissel je kaassoorten en vleeswaren die laagdrempelig zijn af met uitgesprokener smaken. Denk in het eerste geval bijvoorbeeld aan kazen als port salut, afgewisseld met een heerlijke brie of geitenkaas. En wil je je plank iets meer pit geven? Voeg een schimmelkaas toe. Voor de echte liefhebber! Ben je benieuwd wat je nog meer met die lekkere kazen kunt? Lees dit artikel.

Diverse vleeswaren: voor ieder wat wils

Voor vleeswaren geldt in principe hetzelfde recept. Combineer diverse smaken, zodat er voor ieder wat wils is. Denk aan soorten als cervelaat of salami, afgewisseld met serranoham en spinata romana. Niet iedereen zal elke soort evenveel waarderen, maar dit maakt helemaal niet uit. Het leuke is dat je met een charcuterieplank op een laagdrempelige manier kunt kennismaken met nieuwe soorten en ontdekt wat je wel én niet lekker vindt. Zo leer je misschien nieuwe soorten waarderen of hernieuw je de liefde voor oude soorten.

De lekkerste extra’s voor een smaakvolle toevoeging

Naast kaassoorten en vleeswaren kan een mooie charcuterieplank wel wat extra kleur gebruiken. Natuurlijk zijn het wit van de kazen en rood van de vleeswaren een mooie basis, maar er is meer! Op dit onderdeel kun je echt je creativiteit loslaten. Denk aan verschillende soorten dips, zoals pesto en hummus, afgewisseld met toastjes of kleine soepstengeltjes. Daarnaast is het heerlijk om de smaken en texturen van de kazen en vleessoorten af te wisselen met die van bijvoorbeeld druiven en augurken. Niet alleen geeft dit een frisse en afwisselende smaak, maar tevens een kleurrijk plaatje op je plank.

Houd rekening met je gasten

Natuurlijk is het belangrijk om rekening te houden met de groep vrienden die je op de charcuterieplank los wilt laten. Zo mogen zwangere vrouwen lang niet alle vleessoorten en is het bij kaassoorten afhankelijk van de soort melk waarvan het gemaakt is. Het zou zonde zijn als één of meerdere van je gasten hierdoor veel lekkernijen mislopen. Ook is het handig om van tevoren bij je vrienden te inventariseren of er dingen zijn die ze écht niet lusten, zodat je voorkomt dat je straks met een groot deel van de charcuterieplank blijft zitten. Met deze tips heb jij gegarandeerd succes!