Waarom de lente het perfecte seizoen is voor kaashapjes

0
2116
kaas

‘April doet wat ie wil’ is een bekend gezegde. Tot nu toe lijkt het erop dat het zonnetje de voorkeur heeft deze maand. Dit maakt het een ideale periode om buiten te genieten van lekker eten en drinken. Wist je dat de lente het perfecte seizoen is voor kaashapjes? In dit artikel vertellen we je graag waarom!

Waarom zijn kazen zeer smaakvol in de lente?

We hebben er lang op wachten, maar het is eindelijk lente. Tijd om de (balkon) deuren weer open te gooien om te genieten van fijne temperaturen. Lekker eten en drinken hoort daar natuurlijk bij. Zo geven een aantal kaassoorten alvast het echte lente- en zomergevoel. Vanaf maart zijn koeien en lammetjes weer in de wei te vinden. Ze eten dagelijks ontzettend veel gras en zorgen voor rijke en smaakvolle melk. Met name van vet en stevig gras kunnen heerlijke melk- en kaassoorten worden gemaakt. Dit heeft te maken met het feit dat koeien het stevige gras extra moeten herkauwen. Bovendien heeft het voorjaarsgras de winter overleeft omdat het een aantal belangrijke voedingsstoffen bevat, die uiteindelijk weer in de kaas terecht komt. Dit maakt het product niet alleen smaakvol, maar ook erg gezond.

Smullen van boerenkazen

Boerenkazen passen perfect bij de lente. Het voordeel van deze producten is dat ze geen kleurstoffen bevatten. Je proeft alleen de romige en pure smaak, wat puur genieten is. Het is dan ook zeker een goede keuze om voor boerenkazen zoals graskaas te kiezen. Geef het bijvoorbeeld als traktatie aan je familie en vrienden op een zonnige lentedag in de tuin. Ze zullen het zeker waarderen! Wel zijn graskazen meestal maar een week of vier verkrijgbaar. Zorg er dan ook voor dat je er genoeg van in huis haalt. Ook deze kazen smaken trouwens heerlijk in de lente:

  • Brillat-Savarin
  • Chaource
  • Brie de Melun/Brie de Meaux
  • Munster

Geitenkaas in een heerlijke lentesalade

Geitenkaas is minstens zo lekker als boerenkaas. De meest smaakvolle exemplaren zijn afkomstig uit Frankrijk of Italië. Wat dacht je bijvoorbeeld van de romige ‘Robiola di Capra’? Deze geitenkaas is afkomstig uit de Italiaanse regio Piemonte en wordt gemaakt van verse voorjaarsmelk. Je zou deze geitenkaas bijvoorbeeld in een heerlijke salade met tomaten en walnoten kunnen doen. Of trakteer jezelf of je geliefden op een plateau met heerlijke voorjaarskazen en vers gebakken brood. Een goed glas wijn maakt het vervolgens helemaal compleet.

Lees ook: bijzondere tradities met kaas in het buitenland

Restjes? Maak een quiche

Een van de voordelen van kazen is dat je er werkelijk van alles mee kan doen. Zo kun je van een restant een heerlijke quiche maken. Het is eenvoudig te maken en de kaas is prima te combineren met andere ingrediënten, zoals kip of spekjes. Een quiche is zowel heerlijk als lunch als tijdens het avondeten. Of neem het mee tijdens een picknick en geniet een hele middag van het lenteweer én lekker eten. Eet smakelijk!