Zwanger? Dit zijn de eerste dingen die je regelen moet

0
1525

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Wat een spannende en leuke ontdekking. Dit verandert niet alleen je kijk op over ongeveer een jaar, maar ook op de komende maanden. Want wat moet je allemaal regelen? Er komt een hoop op je af en waarschijnlijk bedenk je iedere dag wel iets nieuws om zo snel mogelijk achteraan te gaan. Wees gerust, wij helpen je met de eerste belangrijke dingen die je in gang moet zetten. Stap voor stap bereid jij je voor met deze checklist.

Maak een afspraak met de verloskundige

De eerste die, buiten jij en je partner, te horen krijgt dat je zwanger bent is hoogstwaarschijnlijk de verloskundige. Dat klopt, je mag het iemand anders gaan vertellen! Wanneer je weet dat je zwanger bent maak je deze eerste afspraak. Het is per verloskundige verschillend wanneer je voor het eerst langs mag komen, maar als je uitgaat van ergens tussen week acht en twaalf van je zwangerschap dan zit je goed. Wat je bij de eerste afspraak kunt verwachten? Je verloskundige wil jou en je partner eerst leren kennen, zodat ze weet met wie ze te maken heeft. En wie weet staat zelfs de eerste echo voor dit bezoek gepland!

Weet wat je eet (en wat vooral niet)

Goed, je afspraak met de verloskundige staat in de agenda en nu is het afwachten. Wat te doen? Het is belangrijk dat je je verdiept in wat je wel en niet mag eten. Grote kans dat je nu ontdekt dat je, voordat je wist dat je zwanger was, iets hebt gegeten dat je eigenlijk helemaal niet blijkt te mogen. Geen paniek, dat overkomt iedere zwangere. Wanneer je nog niet weet dat je zwanger bent kun je hier simpelweg geen rekening mee houden. Ook gedurende de rest van je zwangerschap zal je vast een keer de fout in gaan, maar het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk je best doet. Ga er vooral niet om gaat stressen. Dat zal eventuele gevaren al een eind van je houden!

Regel de kraamzorg op tijd

Voor de eerste maanden van je zwangerschap zit je met deze twee tips al goed. Vanaf maand drie à vier is het tijd voor een nieuwe stap: de kraamzorg regelen. Vanaf de twaalfwekenecho kan de verloskundige voor je bepalen wanneer je uitgerekend bent en kun je hier de desbetreffende maatregelen voor treffen. De kraamzorg is hier een belangrijk onderdeel van. Daarnaast kun je je nu aanmelden voor een kraampakket van je zorgverzekeraar. Het kan maar geregeld zijn! En zo heerlijk: je kunt weer wat afstrepen.

Verdiep je in je zorgverzekering (en wissel zo nodig!)

Over de zorgverzekeraar gesproken, wanneer je tijdens een jaarwisseling zwanger zult zijn is het verstandig om te kijken hoe goed je met jouw huidige zorgverzekering zit met betrekking tot vergoedingen. Wat wordt er vergoed vanuit de basisverzekering en welke aanvullende verzekeringen biedt je zorgverzekeraar aan? Wanneer blijkt dat je ergens anders beter uit bent kun je voor het einde van het jaar nog wisselen en ga je goed voorbereid het nieuwe jaar in. En ben je ‘maar’ in één jaar zwanger? Verdiep je alsnog in wat je zorgverzekering je te bieden heeft, zodat je weet wat je kunt verwachten.

P.S. En wil je je echt op de lange termijn voorbereiden? Hier lees je de leukste spelletjes voor jonge kinderen.