De evolutie van het dameshorloge

0
770
elegante outfit met dameshorloge

Het was in 1901 toen de eerste werd gemaakt. Het kastje was van zilver met daarop roosjes gegraveerd. Het eerste dameshorloge zag het daglicht. Maar er ontstond al gauw een probleempje met dit soort uurwerken. Waar het voor een man heel gewoon was om op zijn horloge te kijken, gold dat niet voor dames van stand in gezelschap. Het zou er immers op kunnen lijken dat de dame zich verveelde. Om die reden werd het een trend om een horloge dames erg klein te maken en ze soms te camoufleren door ze op sieraden te laten lijken. Een horloge voor dames werd op die manier zowel praktisch als mooi, zij het wellicht minder precies dan een mannenhorloge.

De verschuiving

Tot in de jaren vijftig werd bij de reclame voor een dameshorloge nog volop gebruik gemaakt van de stereotypen. Een vrouw kon dan ook wel drukbezet zijn, maar dan ging het vooral om het huishouden en thee party’s met vriendinnen. Ook werden licht suggestieve beelden op romantisch vlak niet geschuwd. In het begin van de jaren 50 begon dat beeld te verschuiven. De Tweede Wereldoorlog was een aantal jaren achter de rug. In deze periode hadden de vrouwen op veel plaatsen het werk overgenomen van de mannen in fabrieken en op kantoren. Terug naar de keuken was iets dat veel vrouwen niet zagen zitten. Horloges voor vrouwen veranderden mee met het beeld van de vrouw. Deze kon in het leven net zo actief, drukbezet en sportief zijn als een man. Een dameshorloge moest daarom net zo precies en praktisch zijn als dat van een man.

De moderne en zelfbewuste vrouw

In 1995 werd Cindy Crawford ambassadrice van een van de grote merken voor dameshorloges. Ze was net 30 geworden en het toonbeeld van een moderne en trotse jonge vrouw. Het reclamebeeld veranderde evenals de modellen van dameshorloge. In reclames werd steeds vaker het beeld getoond van een zelfbewuste vrouw als het om dameshorloges ging, mannen verdwenen steeds meer uit beeld. Ook kwamen er horloges voor dames in allerlei modellen.

De tijd van de kleine klokjes voor bescheiden dames was voorbij. Ook grotere horloges en modellen met extra’s zoals een stopwatch of exemplaren geschikt om mee te duiken, werden in de collecties opgenomen. Na Cindy Crawford kwamen er steeds vaker vrouwen uit de mode- en filmwereld om reclame te maken voor de grote merken. Dat waren in alle gevallen moderne en zelfbewuste vrouwen tot op de dag van heden.

De trend in 2021

Het assortiment van dameshorloges | Horloge.nl is zeer uitgebreid geworden en je kan een horloge dan ook geheel naar jouw smaak uitkiezen. Waar een groot horloge, vaak rond, de afgelopen jaren de trend is geweest, is dat in 2021 weer omgeslagen. Vrouwen zijn er beslist niet minder zelfbewust op geworden, maar de trend in horloges voor dames gaat inmiddels weer naar een kleiner formaat. Daarbij blijven wel alle modellen mogelijk en ook qua extra functies hoeft er niets ingeleverd te worden. Ongetwijfeld zal ook voor jou er een passend horloge zijn te vinden. En wellicht kan je iemand een kleine suggestie doen voor jouw volgende cadeau. Wat dacht je van een solar horloge?