Vijf tips om jouw energieverbruik terug te dringen!

0
1239
duurzaam wonen

Er zijn veel Nederlanders die heel wat meer energie verbruiken dan hen lief is. Geldt dit ook voor jou? Dan ontvang je telkens een behoorlijk hoge energierekening. Vind jij dit zonde van jouw geld? Dan wordt het de hoogste tijd om jouw energieverbruik in de gaten te houden. Er zijn ongetwijfeld bepaalde punten waarop jij makkelijk stroom kunt besparen. Veel mensen proberen dit, maar boeken hier maar niet of nauwelijks succes mee. Dit kan natuurlijk behoorlijk frustrerend zijn. Lukt het jou ook maar niet om jouw energieverbruik terug te dringen? Wij zetten in onderstaande tekst vijf tips op een rijtje!

1. Schakel je apparaten volledig uit wanneer je ze niet gebruikt

In iedere woning in ons land komen we vandaag de dag een groot aantal elektrische apparaten tegen. Een groot deel van deze elektrische apparaten wordt dagelijks gebruikt, maar dat geldt lang niet voor alle apparaten. Sommige apparaten worden zelfs niet of nauwelijks gebruikt. Toch laten veel mensen de stekkers ervan wel altijd in het stopcontact zitten. Hierdoor staan de apparaten constant standby. Vaak is dit te zien aan een brandend lampje. Indien een apparaat standby staat, verbruikt deze ook stroom. Wil jij besparen op je energieverbruik? Trek stekkers van apparaten die je niet gebruikt daarom uit het stopcontact. Zodoende verbruikt het apparaat niet langer stroom.

2. Stap over op ledverlichting

Ledverlichting wordt vandaag de dag steeds populairder. Niet gek ook, want deze lampen zijn een stuk duurzamer dan gloei-, hallogeen- en spaarlampen. Toch zien we ook nog genoeg woningen waar deze oude lampen nog voorkomen. Geldt dit ook voor jouw huis? Overweeg dan zeker om gloei-, hallogeen- en spaarlampen te vervangen door ledverlichting. Dit is wel een kleine investering, want ledverlichting is een stuk duurder in de aanschaf. Op de lange termijn verdien jij dit geld echter makkelijk weer terug. Ledverlichting verbruikt namelijk een stuk minder energie, waardoor jij jouw energieverbruik terugdringt. Indien jij alle lampen vervangt door ledverlichting, scheelt dit je al snel enkele tientallen euro’s per jaar. Wel degelijk de moeite waard dus!

Lees ook: zorg voor goede lampen in huis

3. Stap over op groene stroom

Jij kunt jouw energieverbruik misschien niet direct terugdringen door over te stappen op groene stroom, maar het is wel een stuk duurzamer. Bekijk daarom ook altijd wat voor een stroom jij momenteel van jouw leverancier krijgt. Betreft het groene stroom of gaat het om grijze stroom? Grijze stroom wordt niet op een duurzame wijze opgewekt, groene stroom wel. Dit maakt ook dat grijze stroom een stuk slechter is voor het milieu. Steeds meer leveranciers bieden groene stroom aan, maar dat geldt nog lang niet voor alle aanbieders. Je kunt dit simpel achterhalen met behulp van een vergelijking. Let hierbij ook direct even op de prijs, want de kans is aanwezig dat jij ook nog behoorlijk wat kunt besparen op jouw energie. Er zit namelijk vrij veel verschil in de prijs per leverancier.

4. Gebruik jouw wasmachine minder

De wasmachine is één van de apparaten in huis die ontzettend veel gebruikt wordt. Logisch natuurlijk, want we willen wel in frisse en schone kleding lopen. Wist je echter dat je het energieverbruik makkelijk terug kunt dringen met jouw wasmachine? Allereerst door deze minder te gebruiken natuurlijk. Draai alleen wasjes wanneer de trommel vol zit. Hierdoor gebruik jij het apparaat al behoorlijk minder. Was daarnaast ook niet onnodig op hoge temperaturen. Is kleding niet echt vies? Was dan niet op 60 graden, maar bijvoorbeeld op 40 of 30. Kleren worden dan ook goed schoon en dat terwijl het jou aanzienlijk minder energie kost. Wil je de was laten drogen? Doe dit dan niet in de droger, maar hang het op een droogrek of aan de waslijn. De droger is namelijk ook een apparaat dat behoorlijk wat stroom vreet.

5. Investeer in een duurzame woning

Wil jij jouw energieverbruik drastisch terugdringen? Dan kun je investeren in het verduurzamen van jouw woning. Hiertoe heb je verschillende mogelijkheden. Allereerst kun je kiezen voor woningisolatie. Bij een slecht geïsoleerde woning gaat er namelijk veel warmte verloren. Dit is met name het geval via het dak, maar ook zeker via muren en enkel glas. Besluit jij jouw woning te isoleren? Dan daalt het energieverbruik drastisch. De warmte blijft dan namelijk beter binnen, waardoor jij minder hoeft te stoken. Daarnaast kun je er natuurlijk ook nog voor kiezen om zonnepanelen op jouw dak te leggen. Op deze manier wek je zelf stroom op, waardoor je niet of aanzienlijk minder stroom af hoeft te nemen van een leverancier. Tot slot kun je ook nog investeren in de aanleg van een zonneboiler of warmtepomp. Dit zijn allemaal betrekkelijk grote investeringen, maar jij verdient ze op de lange termijn allemaal weer terug. En bovendien helpen ze jou bij het terugdringen van jouw energieverbruik!