Praktische oplossingen voor een kleine woning

0
763
klein badkamer

Woon jij klein? Dan heb je waarschijnlijk al een aantal keer met wat uitdagingen te maken gekregen. Die ene gave bank die niet paste in de woonkamer, het bed dat zo groot bleek te zijn dat er geen plek meer was voor de kledingkast, en de keuken die zó klein is, dat je er niet met zijn tweeën in kan staan. Toch kun je ook in een kleine woning prima leven. Het geheim zit hem hierbij in de praktische oplossingen, en wij laten je er vandaag een aantal zien.

Een kleine keuken

Heb je een kleine keuken, dan zou je in de hoogte moeten gaan werken. Maak dus zeker gebruik van keukenkastjes boven het aanrecht, want daar kun je een hoop spullen in kwijt. Daarnaast zijn wandplanken ook altijd handig. Hier kun je niet alleen spullen opzetten, maar ook aan hangen. Bij de Ikea zijn veel verschillende praktische spullen te vinden die je ook prima in de keuken kunt gebruiken.

Bijvoorbeeld door onder een wandplank een buis te bevestigen waar je door middel van vleeshaken de pannen aan ophangt. Borden en bekers kun je opstapelen zodat ze minder plek innemen en de pannendeksels zou je in een bordenrek kunnen plaatsen.

De woonkamer

Hierbij is het vooral belangrijk dat je niet te veel spullen in de woonkamer plaatst, want daardoor oogt hij al snel ‘te vol’. Wat is essentieel voor de woonkamer? Een bank of stoelen, verlichting, televisie, een salontafel, een eettafel en een kast om je spullen in op te bergen.

Een salontafel neemt vaak aardig wat ruimte in, je zou er dus ook prima voor kunnen kiezen om losse bijzettafels te gebruiken. Wanneer je deze niet nodig hebt kun je ze eenvoudig aan de kant zetten, zodat ze niet in de weg staan. Wat betreft de eettafel zou je kunnen kiezen voor een inklapbaar model, die je tegen de muur aan inklapt wanneer je hem niet gebruikt.

De badkamer en het toilet

Ook in de badkamer heb je natuurlijk de nodige opbergruimte nodig, maar in een kleine badkamer kan dit best een uitdaging zijn. Een kast onder de wastafel zou al een uitkomst kunnen zijn, want deze ruimte gebruik je meestal toch niet. In die kast kun je de douchespullen opbergen, maar uiteraard ook de handdoeken. Daarnaast zijn er ook hoge, smalle kasten verkrijgbaar die in vrijwel elk hoekje geplaatst kunnen worden. Dit is vooral handig wanneer jullie met meerdere in het huis wonen, en jullie dus ook meer douchespullen hebben.

Het toilet is sowieso meestal al niet groot, maar als je een kleine woning hebt is dit vaak nog kleiner. Toch heb je, naast het toilet, ook een fonteinmeubel nodig om je handen te wassen. Tegenwoordig zijn fonteinmeubels er in allerlei soorten en maten, en dus ook voor kleinere ruimtes. Een kleine fonteinmeubel is prima te plaatsen in het toilet en neemt bijna geen ruimte in, wat ideaal is.

Verlichting in je woning

Een mooie grote, staande lamp is natuurlijk geweldig, maar neemt wel ontzettend veel ruimte in. Bij een kleine woning kun je daarom beter kiezen voor mooie lampen op de kast en vensterbank, of door gebruik te maken van wand- en plafondlampen. Zeker boven de eettafel wil je genoeg licht hebben, zeker als je daar ook werkt of je kind zijn huiswerk eraan maakt. Een plafondlamp is dan vaak een goede oplossing. Wel dien je er rekening mee te houden dat, wanneer je een inklapbare tafel hebt, de lamp in de weg hangt wanneer je de tafel inklapt. In dat geval kun je dus beter kiezen voor een wandlamp.