Alles over de poké bowl

0
1409

Poké bowls, het is tegenwoordig helemaal hip. Wellicht heb je er ooit van gehoord, maar misschien ook nog wel helemaal niet. Wat is het nu eigenlijk? Je hebt ontzettend veel verschillende versies die mogelijk zijn, waardoor iedereen eigenlijk wel een passende variant kan maken. Je kan het namelijk zelf maken maar tegenwoordig ook veel vaker bestellen. Het is ook handig om zelf te maken wanneer je nog allemaal restjes in huis hebt. De kracht van de poké bowl is namelijk dat er super veel verschillende smaken in zitten en in terugkomen. Wil je er alles over weten? Lees dan mee!

Wat is het?

Een poké bowl is een traditioneel Hawaiiaans gerecht. Je spreekt poké uit als po-key. Het staat er bekend om dat je dit met vis eet, het wordt namelijk vaak gebruikt om de restjes op te eten. Vroeger werd dit veel door vissers gegeten om de restjes vis ergens in te verwerken. De poké bowl wordt vaak gezien als iets uit Japan of in ieder geval uit Azië, dat komt doordat deze smaakmakers vaak worden gebruikt. Meestal zie je wel iets van sojasaus terugkomen in een poké bowl namelijk. Het is perfect voor een snelle maaltijd waarbij je toch genoeg groentes wil eten bijvoorbeeld. Je kan ook gaan voor de smoothie bowl of de Acaí bowl, dit wordt vaak als ontbijt gegeten.

De ingrediënten

Zoals al eerder benoemd, kan je eigenlijk vrijwel alles in een poké bowl stoppen. ‘Poke’ betekent namelijk snijden in het Hawaiiaans en dit verwijst naar alle kleine gesneden stukjes groentes en vis die vaak terugvind in ene poké bowl. De basis van de poké bowl is meestal sushirijst, of elke andere vorm van rijst. Deze wordt afgetopt met allemaal verschillende soorten vis en groentes, samen met een sausje. Wanneer je geen fan bent van vis, kan je vaak ook kiezen voor tofu en soms zelfs voor kip. Vaak gaat het trouwens om rauwe vis, zoals tonijn of zalm.

De dressing van de poké bowl is vaak een zoute saus. Soms is het pittig, maar meestal is het een soort sojasaus die wordt gebruikt. Je hebt ook soms versies met een hoisin saus, net wat jij lekker vindt. Qua specerijen wordt er vaak een lente-uitje toegevoegd en wat sesamzaadjes. Dit zorgt namelijk voor wat meer frisheid en wat bite in jouw poké bowl.

De toegevoegde groentes kan je eigenlijk altijd zelf kiezen. Meestal kan je kiezen uit mais, avocado, knoflook, maar ook komkommer, wortel en fruit zoals mango staan hoog op het lijstje. De avocado zorgt vaak voor wat romigheid en meer samenhang van de losse ingrediënten. Je kan dus eigenlijk van alles toevoegen om te zorgen dat jij er zelf helemaal van kan smullen. Ook een eitje kan je toevoegen, eigenlijk vrijwel alles dat je in huis hebt. Paprika, prei, maar ook bonen is een goede optie. Geen zin om het zelf te maken? Bestel er dan eens eentje! Je zal vast een fan zijn wanneer je er zelf een samenstelt.