Hoe kun je het beste je huis isoleren?

0
665
huis isoleren

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen. Denk daarbij aan minder kou en tocht, een lagere energie rekening en minder CO2 uitstoot. Door het ontbreken van isolatie gaat er een hoop warmte verloren wat vaak duidelijk terug te zien is in de energierekening. Dat is niet alleen zonde van het geld en beroerd voor je portemonnee maar het klimaat is er ook niet mee geholpen. Je huis isoleren is dus zeker de moeite waard. Ben jij je aan het verdiepen in hoe je het beste je huis kunt isoleren? Lees dan zeker dit artikel even door. Hierin zetten we een aantal punten voor het isoleren van je huis voor je op een rijtje.

Een aantal zaken die je zelf gemakkelijk kunt doen om je huis te isoleren

Vanzelfsprekend is je huis isoleren een flinke kostenpost, zeker als er de afgelopen jaren nog niets aan isolatie is doorgevoerd en je in een oud huis woont. Natuurlijk heeft niet iedereen een geldboom in de tuin maar er zijn wel een aantal zaken die je op korte termijn zelf al kunt doen om een start met isoleren te maken. Een van die zaken is bijvoorbeeld door radiator folie achter de verwarmingen te plakken. Hierdoor verdwijnt de warmte niet meer rechtstreeks door de muur naar buiten meer wordt dit terug gekaatst de woonruimte in. Heb je een bank voor de radiator staan? Verplaats deze dan indien mogelijk. Het is zonde als al de warmte je bank intrekt en je harder moet stoken om de ruimte warm te krijgen. Daarnaast kun je voor de ramen dikke gordijnen hangen. Zodra de schemer invalt kun je deze dichtdoen. Dit zorgt niet alleen voor minder inkijk, het houdt ook de warmte beter binnen. Plaats tochtstrippen bij ramen en deuren en plaats daarnaast schuimrubberen hoesjes om je warmwater leidingen. Hierdoor zorg je ervoor dat je warme water minder snel afkoelt.

De vloer isoleren

Wist je dat er heel veel warmte verloren gaat via de vloer? Vaak zit er namelijk een kruipruimte onder het huis. Een relatief loze ruimte die ook niet verwarmd wordt. Door in de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer een isolatielaag aan te brengen, ben je van dit euvel verlost. De warmte blijft in huis en je hebt heerlijk warme voeten. Heb je echter geen kruipruimte dan kun je overwegen om de vloer van binnenuit te isoleren. Hou er rekening mee dat dit een flinke klus is aangezien je vloer eruit moet maar als je toch al van plan was om vloerverwarming aan te leggen gaat dit natuurlijk in één moeite door.

Spouwmuur isoleren of binnenmuur isoleren?

Door je muren te isoleren, kun je het meeste rendement behalen. De grote vraag hierbij is echter ga je de spouwmuur isoleren of ga je de binnenmuur isoleren? Spouwmuur isolatie is het isoleren van de holle ruimtes tussen de binnen- en buitenmuur. Het is snel uit te voeren proces en zorgt ervoor dat de warmte in huis blijft. Je hoeft geen Einstein te zijn om te begrijpen dat dit een flinke besparing in de stookkosten oplevert. Bij oudere huizen wordt dit gedaan via het zogenaamde na-isoleren. Hierbij worden er een aantal gaten in de spouwmuur geboord, waar isolatiemateriaal doorheen gespoten wordt.

Heb je echter geen spouw in je muur of woon je in een appartement dan zit er niets anders op dan de binnenmuur te isoleren. Je plaatst hierbij een voorzetwand met glaswol tegen de buitenmuren waardoor de warmte niet meer verloren gaat. Heb je niet al te veel ruimte en mag de voorzetwand niet te dik worden dan kun je ook isoleren met hardschuimplaten. Je ziet dat er heel wat manieren zijn om van een warm en energiezuinig huis te genieten.