Wat is een refurbished telefoon en welke voordelen heeft het jou te bieden?

0
2061
refurbished telefoon

Je kent de beelden misschien wel: voor een winkel staan lange rijden vanwege de lancering van de nieuwste iPhone. Mensen zijn bereid om voor het nieuwste technologische snufje soms wel honderden of zo niet duizenden euro’s neer te tellen. Vind jij dit grote onzin en bespaar je liever op een smartphone? Dan is het misschien een goed idee om een refurbished telefoon aan te schaffen.

Wat is een refurbished telefoon?

De populariteit van de refurbished telefoon is de afgelopen tijd sterk toegenomen. Het is namelijk goedkoop en betaalbaar, waardoor het voor mensen met een krap budget een interessante optie is. ‘Refurbished’ houdt in dat de telefoon al eens eerder is gebruikt. Het is retour verzonden door de eerdere gebruiker en daarna compleet gerenoveerd. Daarbij worden alleen de kapotte onderdelen vervangen. Uiteindelijk wordt er dus een telefoon met gerecyclede onderdelen opnieuw op de markt gebracht.

Verschil tussen refurbished en tweedehands

Misschien denk je dat een dergelijke telefoon precies hetzelfde is als een tweedehands exemplaar. Er zijn echter een paar verschillen. Zo moet een refurbished model voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als die van een nieuwe telefoon. Ook worden de telefoons vlak voordat ze opnieuw op de markt komen uitgebreid gecontroleerd en gerepareerd. Daardoor is de kans op een scherm vol krassen en andere lelijke beschadigingen klein, terwijl daar bij een tweedehands telefoon lang niet altijd sprake van is.

Mogelijkheid om abonnement af te sluiten

Het verschil tussen een nieuwe en een refurbished telefoon is wat betreft gebruik (bijna) niet te merken. Je kunt met beide prima bellen, appen en internetten. Wel merk je verschil in de portemonnee, omdat een telefoon on met gerecyclede onderdelen een stuk goedkoper is dan de nieuwste iPhone.  Wist je dat het tegenwoordig zelfs mogelijk is om een abonnement af te sluiten voor een refurbished telefoon? Verschillende telecomproviders, waaronder Ben, bieden verschillende modellen aan die interessant zijn voor studenten. Denk bijvoorbeeld aan een iPhone 6 die bestaat uit verschillende gerecyclede onderdelen.  Bij een refurbished iPhone 6 krijg je de Apple lader, kabel en oordopjes er bovendien gewoon bij, wel zo handig!

Lees ook: hoe verminder je het datagebruik van je mobiele telefoon?

Duurzame keuze

Met een refurbished telefoon maak je een duurzame keuze. Ook dit is voor veel mensen een belangrijke reden om het aan te schaffen. Een groot deel van de telefoon wordt namelijk opnieuw gebruikt. Daardoor is er bijna geen sprake van restafval, iets dat natuurlijk wel zo is bij een weggegooide telefoon. Bovendien hoeven bedrijven veel minder telefoons te produceren als steeds meer mensen kiezen voor de refurbished optie. Dit scheelt zowel afval als productiekosten, waar mens en milieu volop van profiteren.

Heb je recht op garantie?

Zowel bij het aanschaffen van een nieuwe als hergebruikte telefoon kun je rekenen op dezelfde service en garantie. Het is niet zo dat je bij een refurbished telefoon geen recht op garantie. Bij de meeste aanbieders geldt een garantietijd van twee jaar, maar lees voor de zekerheid altijd even over de algemene voorwaarden door. Dankzij de garantie kun je de telefoon altijd terugbrengen als er onverhoopt toch iets kapot blijkt te zijn.