Welke beginnersfouten tijdens het wielrennen moet je echt vermijden?

0
2121
wielrennen

Wielrennen is een populaire sport in Nederland. We kijken er graag naar op televisie, en leven mee met wielerhelden als Bauke Mollema, Dylan Groenewegen en Tom Dumoulin. Ook is het heerlijk om zelf de weg op te gaan. Misschien heb je nog niet zoveel ervaring met wielrennen en ben je van plan om dit binnenkort voor de eerste keer te gaan doen. Een geweldige ervaring, maar probeer een aantal fouten wel te vermijden.

Niet op tijd uit de pedalen klikken

Beginnende wielrenners maken vaak dezelfde fouten. Ze zijn bijvoorbeeld niet gewend om op tijd uit hun pedalen te klikken en maken daardoor een lelijke val op het wegdek of in de greppel. Hoewel het er voor andere mensen misschien grappig uitziet, kan dit natuurlijk erg pijnlijk zijn. Sterker nog, het heeft wel eens tot botbreuken geleid. Probeer als beginnend wielrenner niet lid te worden van deze club van pechvogels door op tijd uit je pedalen te klikken!

In een te hard tempo willen rijden

Wie net begint met wielrennen kan het beste eerst in een rustig tempo rijden. Dit zorgt voor een lage hartslag, waardoor je het rijden langer vol kunt houden. We begrijpen dat je enthousiast bent over het wielrennen. Wie echter te hard van stapel loopt krijgt het deksel op de neus. De kans op blessures neemt bij het gebruik van wisselende tempo’s aanzienlijk toe. Logisch, want Zowel je lichaam als de kilometerteller moet wennen aan je snelheid.

Meteen teveel afstanden willen afleggen

Bouw niet alleen de snelheid, maar ook de wielerafstand rustig op. Als beginneling moet je niet direct tochten van 100 tot 150 kilometer willen rijden. De realiteit is dat je dit waarschijnlijk toch niet gaat lukken. Over het algemeen is een uur tot anderhalf uur fietsen voor beginnelingen meer dan genoeg. Probeer de tweede keer eens vijftig kilometer te wielrennen en voer het aantal kilometers per keer op. Uiteindelijk voel je zelf wel aan of je er klaar voor bent om honderd kilometer te fietsen.

Te hard remmen tijdens het afdalen

Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Een veelgemaakte fout van beginnende wielrenners is dat ze te hard remmen in een afdaling, waardoor ze soms lelijk ten val komen. Rem daarom rustig af vlak voor een bocht en probeer hobbels en gaten in het wegdek zoveel mogelijk te vermijden.

Slingeren en zonder handen rijden

Tijdens het wielrennen onverwachte bewegingen maken en gekke fratsen uithalen is echt niet toegestaan. Je vormt daarmee een gevaar voor de weg en krijgt ongetwijfeld te maken met boze blikken van mede weggebruikers. Wees gefocust op de weg en voorkom dat je gaat slingeren. Rijden zonder handen is al helemaal uit den boze, omdat je fiets daarmee onbestuurbaar wordt. En niemand wil tijdens de eerste keer wielrennen al een ongeluk.

Te dure wielerkleding aanschaffen

Sommige beginnende wielrenners hebben de neiging om meteen dure kleding aan te schaffen. Dit is echt nergens voor nodig. Natuurlijk is mooie wielerkleding belangrijk, maar daar hoef je echt geen honderden euro’s aan kwijt te zijn. Uiteindelijk zijn je benen het meest belangrijk tijdens deze sport, want daarmee kom je immers vooruit!

Lees ook: met deze tips krijg je (weer) zin om te hardlopen