Hoe verminder je het dataverbruik op je mobiele telefoon?

0
3407
dataverbruik telefoon

De tijd dat een telefoon alleen geschikt was om mee te bellen is allang voorbij. Tegenwoordig is het apparaatje haast een mini computer waarmee je ook kunt sms’en, appen en internetten. Wie actief gebruik maakt van het internet verbruikt zogeheten data, een ander woord voor informatie van het internet. Voor sommige gebruikers kan het dataverbruik erg oplopen. Daardoor moeten ze aan het einde van de maand soms een flinke telefoonrekening betalen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het dataverbruik van je smartphone te verminderen.

Wat is dataverbruik precies?

Een smartphone is een complex apparaat. Hoe klein het ook lijkt, aan de binnenkant bestaat het uit tientallen onderdelen die moeten zorgen voor een fijne gebruikerservaring. Om te kunnen internetten heb je een mobiel netwerk nodig. Daarmee verstuurt een provider informatie van het internet naar jouw smartphone. Er is sprake van een wisselwerking, want tegelijkertijd wordt informatie van jouw smartphone weer naar het internet verzonden. De eenheid van de verstuurde informatie wordt aangeduid met de term ‘megabytes’ (MB). Het totale aantal MB’s dat jouw smartphone ontvangt en verstuurt via het provider netwerk wordt het dataverbruik genoemd.

Gebruik WiFi in plaats van data

Bij het afsluiten van een telefoonabonnement mag je een bepaalde hoeveelheid data gebruiken. Ga je daar over heen, dan moet je extra betalen. Gelukkig kun je dankzij WiFi tegenwoordig vaak internetten zonder data. Deze service is op steeds meer plekken beschikbaar, zoals op school, op de universiteit en in restaurants en cafés. Op plekken zonder WiFi ontvang je echter geen berichtjes en mailtjes, wat best onhandig kan zijn. In dat geval is een data verbinding toch erg handig. Probeer wel te voorkomen dat je telefoon op een bepaalde plek ongemerkt data via mobiel internet gebruikt, terwijl je denkt een WiFi connectie te hebben. Je kunt dit gemakkelijk controleren door even bij de instellingen van je smartphone te kijken.

Vermijd grootverbruikers

Sommige internetdiensten verbruiken meer data dan andere. Zo kun je grootverbruikers zoals YouTube, Netflix en Spotify beter vermijden wanneer je een beperkte databundel hebt. In dat geval kun je beter proberen om een WiFi connectie te maken. Deze connectie wordt tot stand gebracht via zogeheten ‘WiFi hotspots’. T-Mobile en KPN bieden deze service op veel plekken gratis aan. Besef echter wel dat een WiFi hotspot niet altijd beveiligd is, en de data van je mobiele telefoon wel.

Lees ook: welke voordelen biedt een refurbished telefoon?

Surf naar mobiele websites

Het gebruik van mobiele websites is zeker aan te raden wanneer je minder data wil gebruiken. Vaak begint de URL met ‘mob’ of ‘mobiel’. Het voordeel van dergelijke sites is dat ze speciaal zijn gemaakt voor bezoekers via de mobiele telefoon. Daardoor kosten ze minder data dan normale websites en laden ze vaak sneller op.

Schakel data uit in het buitenland

Misschien wil je op bepaalde plekken liever geen data gebruiken, zoals in het buitenland.  Schakel deze optie uit via de knop ‘instellingen’ van je telefoon. Je voorkomt daarmee meteen het probleem van ‘data roaming’, wat betekent dat je over de grens per ongeluk data verbruikt. Dit kan leiden tot een hoge telefoonrekening, wat je natuurlijk wil voorkomen.