Tips voor fotografie voor beginners

0
1360

Je hebt net een nieuw fototoestel gekocht en je hebt zin om aan de slag te gaan! Maar waar moet je beginnen? Als je net met een nieuwe hobby begint, kan het soms nogal overweldigend zijn. Als beginner is alles nog nieuw. Welke apparatuur heb je nodig? Waar moet je op letten? Het belangrijkste is dat je een nieuwsgierige en een leergierige houding hebt als je met een nieuwe hobby begint. Verder moet je er vooral voor zorgen dat je er plezier in hebt! Hierbij wat tips voor beginners.

Koop niet meteen de allerduurste apparatuur

Het heeft geen zin om het allerduurste fototoestel met de duurste lens en tripod aan te schaffen. De aanschaf van een nieuwe camera kan behoorlijk duur zijn. Het ziet er dan wel super professioneel uit, maar als beginner heb je hier nog niks aan. Ook met de meeste simpele goedkope toestellen, kun je de mooiste foto’s maken. Door eerst een tijdje te oefenen met een toestel, kom je erachter welke settings of welke lens je graag zou willen hebben. Na een tijdje kun je er dus voor kiezen om te upgraden. Laat je hierbij goed informeren door een professional in de winkel. Ook zijn er op in het internet ontzettend veel tutorials en reviews te vinden over allerlei verschillende camera’s.

Heb je camera altijd bij de hand

Spontane foto’s zijn meestal het beste. Door altijd je camera bij je te hebben, kun je altijd meteen een foto maken. De beste foto momenten komen meestal onverwachts. Fotograferen leer je door het constant te doen. Maak bijvoorbeeld een afspraak dat je elke dag minstens honderd foto’s moet maken. Door jezelf te forceren zal er altijd minstens één goede foto tussen zitten. Door altijd je camera bij de hand te hebben, zul je ook merken dat het steeds comfortabeler wordt. Het apparaat ligt goed in je hand en je zult de verschillende knopjes blind gaan vinden.

Geniet van het leerproces

Net als bij iedere ander hobby leer je het meeste van gewoon veel te oefenen. Ook door fouten te maken leer je. Leg je verwachtingen niet te hoog en onthoud dat iedereen ergens moet beginnen. Leer te genieten van het leerproces. Zorg dat je plezier krijgt in het fotograferen! Maak het ook leuk voor jezelf. Ga bijvoorbeeld naar een nieuwe locatie, zoals het strand of een mooi natuurgebied. Daag jezelf uit om nieuwe dingen te fotograferen. Of nodig wat vrienden uit om portretfoto’s van hen te schieten. Ook zijn er veel groepen online te vinden van beginner fotografen die er samen op uit gaan om te fotograferen. Je zult veel van elkaar leren en je leert ook nog eens nieuw mensen kennen die jouw nieuwe hobby delen. Een echte win-win situatie!

Experimenteer

Experimenteer met verschillende settings, lenzen, licht of objecten. Het voordeel van een digitaal toestel is dat je eindeloos veel foto’s kan maken. Neem bijvoorbeeld één willekeurig object en probeer dit op allerlei verschillende manieren vast te leggen. Experimenteer met de zoom, lichtinval en de schaduwen. Als je de foto’s op je computer zet, kun je ook nog verder experimenteren. Download foto bewerkingsprogramma’s en je zult zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn!