4 redenen om tweedehands kleding te kopen

0
1002

Er hangt nog steeds een taboe op het dragen van kleding dat al door iemand gedragen is. In ons hoofd willen we altijd graag nieuwe dingen. Als je steeds maar nieuwe kleding koopt, moet je natuurlijk ook kleding weggooien. Helaas wordt er maar 15% gerecycled van de kleding die wij wegdoen. Gelukkig wordt tweedehands kleding kopen steeds populairder. In iedere stad is er wel een grote kringloopwinkel, hier is vaak een afdeling met kleding. Verder duiken er ook steeds meer vintage kledingwinkels op. Dit zijn ook tweede hands kleding winkels, maar met kleding die door de winkel al is uitgekozen en gecureerd. Hier vind je dus vaak wat hippere items. Door de tijd en moeite die de werknemers erin stoppen, zijn die prijzen hier vaak ook wat hoger. Als laatst zijn er ook online veel platform te vinden waarop mensen zelf hun kleding verkopen.

Het is goed voor het milieu

Door gebruikte kleding te kopen, hoeft er dus geen nieuwe kleding voor jou gemaakt te worden. Om een spijkerbroek te maken, moet er onder andere ontzettend veel water gebruikt worden. Ook worden er veel vervuilende stoffen gebruikt bij het verven van zo’n jeans. Het is zonde om kledingstukken weg te gooien als je het maar een aantal keer hebt gedragen. Iemand anders kan hier nog veel plezier van hebben en die hoeft dan geen nieuw item te kopen. Als iedereen dit zou doen zou de vraag naar kleding veel minder worden, waardoor er minder geproduceerd moet worden en er dus minder vervuilende middelen gebruikt hoeven te worden.

Het is goedkoper

Een T-shirts in de kringloopwinkel kun je gemakkelijk vinden voor een paar euro. Dit is natuurlijk veel goedkoper dan wat je in een winkel zou betalen. Misschien heb je wel geluk en vind je een designer stuk. Denk ook eens na om gebruikte kledingstukken van jezelf te verkopen. Heb je dat ene jurkje maar een keer aangedaan en is het niet helemaal jouw ding? Iemand anders zou hier zeker nog plezier van kunnen hebben. Verkoop het online op een kledingverkoop platform. Je geeft het kledingstuk een tweede leven. Je bent goed bezig en je verdient ook nog eens geld!

De kleding gaat langer mee

Door de kledingindustrie wordt tegenwoordig kleding zo snel en goedkoop mogelijk gemaakt. De materialen van deze kledingstukken zijn vaak niet goed of duurzaam. Kleding van vroeger was zo gemaakt, dat het jaren mee zou gaan. Kleding werd vaker gemaakt van bijvoorbeeld katoen, wat veel langer meegaat dan de synthetische stoffen waar we kleding nu van gemaakt wordt.  Als jij deze kledingstukken in de tweedehands winkel vindt, is er ook een grote kans dat deze kleding van een stuk betere kwaliteit is en dus langer mee zal gaan in jouw garderobe.

De vraag voor fast fashion wordt minder en er wordt minder kleding weggegooid

Per jaar belandt er zo’n 145 miljoen kilo kleding bij het restafval. De fast fashion industrie wil zo snel mogelijk zo veel mogelijk nieuwe kleding produceren en verkopen, dat is het meest winstgevend voor hen. Door iedere maand nieuwe kleding te kopen en je oude kleding weg te gooien, doe je hier aan mee. De kledingindustrie is een ontzettend vervuilende industrie. Veel van de fabrieken staan in Azië waar mensen in slechte omstandigheden voor een hongerloon moeten werken. Als je voor een eerlijke wereld streeft, is tweedehands shoppen the way to go!