Op zoek naar motivatie om te hardlopen? Met deze tips krijg je er weer zin in!

0
2051
hardlopen

Wanneer de temperatuur in Nederland oploopt merk je meteen een verandering op straat. Mensen gaan weer graag naar buiten om te ontspannen. Een van de manieren om dit te doen is een rondje hardlopen. Het is soms best lastig om na een regenachtige herfst en koude winter weer de motivatie te vinden om te gaan sporten. Toch is het natuurlijk goed voor je gezondheid om weer in beweging te komen. Gebruik onze handige tips en je krijgt vanzelf weer zin om te gaan hardlopen!

Ga hardlopen met iemand anders of een groepje

Het is goed om uit je dagelijkse sleur te komen. Kom dus vooral van die bank af en zoek naar nieuwe motivatie en inspiratie. Sporten kan je hier zeker een handje bij helpen. Zo is het ontspannend en uitdagend tegelijkertijd om te gaan hardlopen. Stel bijvoorbeeld tot doel om iedere week een stukje verder hard te lopen. Doe dit in stapjes om overbelasting en blessures te voorkomen. Vind je het lastig om hier motivatie voor te vinden? Probeer dan om met iemand anders te gaan hardlopen. Uit onderzoek is gebleken dat hardlopen met een of meerdere personen motiverend werkt. Je deelt een leuke ervaring en kunt elkaar steunen als dat nodig is. Bovendien ren je vaak iets harder wanneer je in een groep bent, ook handig!

Zorg voor verschillende hardlooproutes en wedstrijdafstanden

Het telkens afleggen van dezelfde hardlooproute kan op een gegeven moment als sleur gaan aanvoelen. Zorg daarom voor voldoende afwisseling. Gelukkig kan dit meestal prima, want in je omgeving zijn vast meerdere mooie routes te denken. Probeer daarnaast verschillende wedstrijdafstanden te lopen. Je zou bijvoorbeeld iets sneller kunnen lopen bij kortere afstanden en iets trager bij langere afstanden. Op die manier geniet je van voldoende afwisseling en houd je het hardlopen langer vol. Het voordeel van kortere routes is dat het lopen iets minder langdradig duurt. Langere routes zijn aan te raden wanneer je graag wil trainen voor de marathon.

Loop je hardlooproute eens andersom

Misschien vind je het vinden van een nieuwe looproute lastig. Gelukkig kun je dit eenvoudig oplossen. Doe je looprondje bijvoorbeeld eens andersom om uit de sleur te komen. Het voelt meteen anders aan terwijl toch dezelfde route aflegt. Ook helpt het om buiten de gebaande paden te gaan hardlopen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan hardloopwedstrijden of een speciale trail. Vaak vergt dit andere kwaliteiten dan hard kunnen lopen alleen. Zo heb je voor sommige wedstrijden, zoals een triatlon, ook flink wat kracht, inzet en doorzettingsvermogen nodig. Een leuke uitdaging, en je ontmoet ook nog eens andere hardlopers die voor dezelfde uitdagingen worden gesteld als jijzelf.

Wissel het hardlopen af met andere activiteiten

Soms helpt het om tijdelijk iets minder te lopen. In plaats daarvan zou je andere activiteiten kunnen ondernemen, zoals zwemmen, dansen of fietsen. Ook dit zorgt voor afwisseling en voorkomt een gevoel van sleur.  Je bent immers niet de hele tijd aan het hardlopen, maar blijft wel lekker in beweging.

Lees ook: vermijd deze beginnersfouten bij het wielrennen