Ecuador, vier werelden in één land

0
2679

Als je wat van de wereld wilt gaan zien, kan het moeilijk zijn om bestemming te kiezen. Er zijn zo veel mooie plekjes op de wereld! Maar reizen is jammer genoeg niet gratis. Om die reden wil je het beste uit je reis maken. In Ecuador kun je binnen een relatief klein land, genieten van heel veel verschillende landschappen. Vier verschillende werelden in één land.

Wereld 1: de kust

Je kunt Ecuador van het oosten naar het westen simpelweg opdelen in drie zones: De kust, de bergen en de jungle. Onder de kustzone valt een grote regio die van het noorden tot het zuiden loopt. De zone wordt aan de ene kant bepaald door de zee, en de andere kant door de bergen. De Ecuadoriaanse kust biedt heel veel prachtige plekken om van te genieten. Er is de beroemde ‘Ruta del sol’, oftewel zonneroute. Dit is een route die allemaal prachtige stranden bij langs gaat. Er zijn mooie surfstranden met ruige golven, maar ook rustigere stranden waar je lekker kunt zwemmen. Een beroemd surfplaatsje waar veel toeristen naar toe gaan is Montañita.

De Ecuadoriaanse kust is het hele jaar door warm, maar in de periode december tot maart is deze éxtra warm. Je zult versteld staan van het warme zeewater in die periode. De noordelijke kant van de kust van Ecuador is een stuk groener dan het zuiden. Ook daar zijn mooie stranden te vinden waar je onder het genot van gekoeld kokoswater heerlijk tot rust kunt komen.

Wereld 2: de bergen

De Ecuadoriaanse bergen hebben ook veel te bieden aan toeristen. Er zijn adembenemende landschappen waar je heerlijk kunt wandelen, klimmen of mountainbiken. Er zijn hoge vulkanen met sneeuwtoppen die je kunt beklimmen, zoals onder andere de beroemde Chimborazo of Cotopaxi. Ook zijn door de hele bergzone prachtige meren te vinden en woeste watervallen. Een aanrader is het meer ‘Quilotoa’, een meer wat de hele dag door verschillende tinten blauw en groen aanneemt. In de bergen zul je veel inheemse groepen in klederdracht tegenkomen. Ook zijn er oude ruïnes van de oorspronkelijke bevolking te bezoeken, zoals Incapirca.

Wereld 3: De jungle

De junglezone neemt het grootste gedeelte van het land in beslag, terwijl de bevolkingsdichtheid juist het minste is. Door de Ecuadorianen wordt deze zone eenvoudig ‘el oriente’ genoemd, oftewel het oosten. Voor iedereen die van groen en avontuur houdt is dit the place to be. Je kunt er wandelingen maken, zwemmen in de rivieren, raften, grotten bezoeken, watervallen bewonderen en nog veel meer. Een leuke plaatsen voor deze activiteiten zijn de steden Baños en Tena. Daar zijn veel bedrijfjes die deze activiteiten aanbieden aan toeristen.

Wereld 4: De Galapagoseilanden

De Galapagoseilanden zijn onderdeel van Ecuador. Om er te komen moet je een stukje met het vliegtuig. Deze eilanden zijn natuurlijk wereldberoemd dankzij evolutionist Charles Darwin. Maar ook voor niet-wetenschapper zijn dit unieke eilanden om te bezoeken. Je vindt er diersoorten die nergens anders op de wereld voorkomen. Mocht je een bezoekje aan deze eilanden toch te duur vinden, bestaat er ook een ‘Galapagos voor de armen’, la isla de la plata. Dit is een eilandje aan de kust bij het plaatsje Puerto Lopez. Je kunt met een boottocht dit eiland bezoeken, wat veel vegetatie en diersoorten heeft die de Galapagoseilanden ook bieden. Als je in het walvisseizoen komt, kun je zelfs nog een paar walvissen spotten. En ook het snorkelen tussen de schildpadden en tropische vissen is daar erg mooi.

Voor ieder wat wils

Als je een paar dagen rondreist door Ecuador, kun je al heel veel verschillende en mooie plekjes bezoeken. Begin dus maar gauw met plannen!