Zo kan je duurzaam met jeans omgaan

0
633

Duurzaamheid is op alle vlakken belangrijk. Ook als het gaat om je kleding is het goed mogelijk om daar duurzaam mee om te springen. Als het bijvoorbeeld om je spijkerbroek gaat, dan heb je heel veel mogelijkheden. Kijk alleen al naar de manier waarop het geproduceerd wordt. Door daarvan bewust te zijn, kan je al een groot verschil maken voor mens en milieu. Ook wanneer je de jeans eenmaal in huis hebt, kan je er op een hele duurzame manier mee omgaan. De tips die wij hebben gaan jou daarbij helpen.

Niet te heet wassen

Het wassen is misschien wel de handeling waarop je de meeste duurzame winst kan boeken. Zo kan je bijvoorbeeld je jeans wat minder heet wassen. Vaak kiezen mensen voor 40 graden. Dit hoeft helemaal niet. 30 graden is vaak al voldoende en er zijn zelfs wasmiddelen waarmee je de temperatuur nog verder kan verlagen. Zo kan je dus wassen met een veel lager energieverbruik, maar zorg je wel dat de broek net zo schoon wordt. Er zit ook een ander voordeel aan, want je bent op die manier dus ook veel minder geld kwijt. Kies daarnaast ook altijd voor het ECO-programma van de wasmachine.

Minder vaak wassen

Niet alleen de manier van wassen speelt een rol. Ook de frequentie is van waarde. Het is vaak zo dat mensen een broek na een enkele keer dragen al direct wassen. Dit is in de meeste gevallen niet nodig. Anderen wassen de broek nar drie tot vier dagen. Dit is echter helemaal niet nodig. Een broek kan veel langer mee, tenzij er natuurlijk echte vlekken op zitten. Door de broek net wat minder vaak te wassen, spaar je een hoop uit. Er zijn bovendien ook allerlei trucjes om kleine vlekjes en geurtjes eruit te krijgen, bijvoorbeeld even schrobben met een sponsje of de broek buiten hangen.

De broek ophangen

Na het wassen kan je ook nog flink besparen. Zo kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om de broek aan de waslijn te drogen. Daardoor maak je veel minder gebruik van de droger. Het is niet alleen duurzamer omdat je dan minder energie verbruikt. De droger versnelt de slijtage van de broek. Door deze dus te drogen te hangen, zorg je dat de broek veel langer mee kan gaan. Dit is natuurlijk ook fijn, zeker ook omdat hij vaak lekkerder gaat zitten als hij wat ouder is.

De stof opnieuw gebruiken

Mocht de broek uiteindelijk toch slijten, of zit er een vlek in die je er met geen mogelijkheid uit krijgt? Dan kan je de broek natuurlijk ook altijd nog als basis voor iets nieuws gebruiken. Maak er een korte broek van. Of gebruik de stof voor iets heel anders, een tas bijvoorbeeld. Op die manier kan je ook veel grondstoffen en verbruik uitsparen. Ook is het simpelweg leuk om te doen. Op die manier heb je er dus direct ook een nieuwe hobby bij. Al deze tips zorgen ervoor dat je veel langer me je jeans kan doen.