Welke processor moet ik kiezen?

0
2534
blog placeholder

Iedereen kent het wel: je bent op zoek naar een nieuwe laptop of desktop, en ziet allerlei spannende getallen langskomen, maar wat houden die getallen nou precies in? Of praktischer: welke processor moet ik kiezen?

Tegenwoordig is het bij veel fabrikanten mogelijk om je nieuwe computer zelf samen te stellen. Je kunt dan meestal tussen een paar processoren (ook wel CPU’s) kiezen. Welke processor is dan de beste? Deze vraag heeft (meestal) een simpel antwoord: de duurste. Waarom neem je die dan niet? Omdat dat waarschijnlijk niet de beste processor is voor jou. Jij wil namelijk graag een computer die snel is in de dingen die jij hem laat doen, en het liefst nog een beetje goedkoop ook. Dit artikel is dus geschreven om jou hulp te bieden bij de vraag: welke processor is het beste voor mij? Er wordt hieronder ingegaan op de verschillende reeksen processoren, de kloksnelheid en processoren voor laptops.

Intel Core I3, I5 of I7

Grof gezien zijn de nieuwste processoren in te delen in 3 reeksen: Intel Core I3, Intel Core I5 en Intel Core I7. Het verschil tussen deze types zit hem in de snelheid en de prijs. De I3 is het budgetmodel, de I5 de gouden middenmoter en de I7 de echte krachtpatser. Hieronder vind je een korte lijst met de taken waarvoor welke processor aan te raden is.

I3 het budgetmodel. Geschikt voor:

·         Internetten en mailen

·         Office gebruiken

·         Games (op lage settings)

I5 de middenmoter. Geschikt voor:

·         Bovenstaande punten

·         Veel programma’s tegelijk

·         Games (op medium settings)

·         Foto’s bewerken met speciale software

I7 de krachtpatser. Geschikt voor:

·         Bovenstaande punten

·         Games (op hoge settings)

·         Filmpjes bewerken met speciale software

Bovenstaande punten zijn indicatief. Het is vaak wel mogelijk om bijvoorbeeld filmpjes te bewerken met een I5, de lijst raad alleen een bepaald type aan bij bepaalde taken. Je moet je dus de volgende vraag stellen: wat ga ik doen met mijn computer? Is het antwoord: wat stukken typen in word, msn’en internetten en mailen. Verspil dan geen cent en neem een I3! Wil je graag wat meer snelheid als je meer programma’s tegelijk draait? Investeer iets meer en haal een I5 in huis. Ben jij een keiharde gamer, en wil je dat je games er op z’n mooist uitzien? Ga voor een I7!

Modellen binnen de reeksen

Binnen de reeksen bestaan ook weer verschillende modellen. Binnen de reeks I7 heb je bijvoorbeeld de I7 860 de I7 870 en de I7 950. Over het algemeen geld hier: hoe hoger het model, het sneller de processor.

Kloksnelheid: Meer is beter? Niet altijd!

De term kloksnelheid betekent: hoe snel maakt een processor berekeningen. Betekent dat: meer is beter? Niet altijd! De kloksnelheid is namelijk misleidend. Een voorbeeld: Processor A is een Dual Core 3,0 Ghz processor. Processor B is een Quad Core 2,5 Ghz processor. Je zou denken dat A sneller is, omdat de kloksnelheid van A hoger is. Dit is echter niet het geval, de kloksnelheid betekent namelijk de snelheid per kern. A heeft er 2, dus is eigenlijk 2×3,0=6,0Ghz en B heeft er 4, dus is eigenlijk 4×2,5=10Ghz. B is dus in dit geval sneller. Als je dit weet, dan is de snelheid goed te vergelijken, toch? Helaas is het antwoord: niet helemaal. De uiteindelijke snelheid van een processor wordt namelijk door nog meer factoren bepaald, bijvoorbeeld door de architectuur, de software die de processor aanstuurt en de hoeveelheid geheugen die in de computer zit. Een ander probleem is dat sommige programma’s (en helaas ook sommige spellen) maar 1 kern gebruikt. Over het algemeen kun je stellen: meer kernen x meer kloksnelheid = meer snelheid.

Processoren voor laptop’s: één wezenlijk verschil

Het bovenstaande verhaal geld ook voor processoren voor laptop’s. Ook bij laptops geld bijvoorbeeld dat (over het algemeen) de I7 beter is dan de I5 en de I3. Er is alleen één verschil: je kunt processoren voor desktops en laptops niet met elkaar vergelijken. Een Intel Core I7 940 (voor desktops) en een Intel Core I7 940XM (voor laptops) lijken bijna identiek. De 1e is echter een stuk sneller dan de 2e. De 940XM is namelijk de mobiele versie, die minder stroom moet gebruiken, en minder warm mag worden. Zijn snelheid wordt dus ook flink teruggeschroefd. De 940 draait op een snelheid van 2,67 Ghz en de 940XM op een snelheid van 2,0 Ghz: een wezenlijk verschil! Probeer dus ook niet een mobiele versie van een processor te vergelijken met de desktop versie, je komt bedrogen uit!

Conclusie: bedenk wat jíj nodig hebt, en geef geen cent teveel uit

Bedenk ook dat zelfs de langzaamste processor normaal internet en word gebruik prima aankan. Het is dus zonde om (veel) geld te investeren in iets wat je helemaal niet gaat gebruiken. Wil jij graag een supersnelle PC, en ben je bereid daar (veel) geld in te investeren, ga dan voor een I7!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here