Wat is seksueel misbruik?

0
1226
blog placeholder

Een volwassene die een kind misbruikt, gebruikt die aanhankelijkheid en behoefte aan geborgenheid van een kind voor zijn eigen behoeften. Zijn behoefte aan macht, onderwerping, nabijheid en zijn seksuele behoeften. Deze mensen zijn een gevaar voor het leven van een kind, hij schaadt niet alleen de ontwikkeling van het kind, maar ook het hele zijn van het kind. Voor veel jongens en meisjes is seksueel misbruik een onderdeel van het dagelijks leven. Seksueel misbruik komt voor waar kinderen zijn, op school, thuis, bij de sport, de clubs en de speeltuin. Het zijn meestal meisjes die worden misbruikt, maar ook zijn er jongens die slachtoffer worden. Vaak worden kinderen al heel jong misbruikt. Er zijn gevallen bekend van misbruikte baby’s.
De dader dwingt hen allerlei seksuele handelingen te verrichten zoals: het meekijken van pornofilms, zoenen, aanraken van de geslachtsdelen en aftrekken of pijpen. Meisjes en jongens worden verkracht: anaal.oraal of vaginaal, met de voorwerpen, vingers of penis. Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden. De meerderheid van de daders zijn mannen, maar er zijn ook vrouwen, die kinderen misbruiken. De daders zijn meestal geen onbekenden van het kind, maar bekenden van het gezin. Meestal is het familie van het kind, een vriend van de ouders, de oppas, de buurman, de pastoor, leider van de jeugdclub of sportclub. Een ander deel van de daders komt uit de familie van het kind: de vader, de moeder, oudere broer, oom , opa of stiefvader.

Niet met vreemde mensen meegaan

Seksueel misbruik door vreemden is relatief zeldzaam. De meeste mensen hebben nog altijd de indruk dat kinderen door vreemden lastig gevallen wordt. Men leert dan ook nog steeds de kinderen om nooit met vreemden mee te gaan en denkt dan dat de kinderen veilig zijn. De werkelijkheid is echter dat een kind in zijn gezin of familie veel meer kans loopt seksueel misbruikt te worden. Je kunt aan een mens niet zien dat hij kinderen misbruikt. Vaak heeft de dader een goede reputatie en staat hij als echtgenoot en vader goed bekend. Hij kan kerkelijkof politiek actief zijn of zich inzetten voor kinderen. Kortom een man die iedereen vertrouwt en waarvan niemand zou denken dat hij jongens en meisjes seksueel misbruikt. Een dader bereidt het misbruik goed en langdurig voor. Het is dus niet iets dat per ongeluk uit de hand gelopen is. Hij plant en organiseert. Vaak neemt een dader een beroep waarin hij met kinderen in aanraking komt. Ook misbruikt hij vaak meerdere kinderen.
Een dader kan nooit zeggen  dat het kind hem uitdaagde. Een kind vraagt niet om seksuele handelingen, wel om aandacht en vertrouwen.

Als het kind gaat praten

Als een kind gaat praten over misbruik dan is het meestal de waarheid. Een kind beschermt liever de dader dan dat het praat. Meestal is dat uit angst en in geval van incest is het ook nog eens de angst dat het gezin uit elkaar zal vallen.

Als ouders vraag je je misschien af of je je kind nog in bad kunt doen, knuffelen of iets dergelijks.Een kind vraagt om tederheid, maar kijk goed naar de reactie van je kind – zeker als hij ouder wordt. Kijkt hij naar beneden of weert hij af: dat betekent: STOP! Ingaan op de behoefte van je kind (puber) is erg belangrijk, je accepteert zijn grenzen.

Een volwassene die een kind wil misbruiken gaat over de grenzen van het kind en stapt van genegenheid voor een kind naar seksuele handelingen die daar niets mee te maken hebben. Als hij het kind aanraakt voor zijn eigen genot of steeds verder gaat en om geheimhouding vraagt, dan is dat iets waar een kind zich onveilig en onzeker bij voelt. Een kind voelt heel goed aan wat goed is wen wat niet goed is, maar omdat de volwassene hem bedreigt of langzamerhand tot seksuele handelingen overgaat, wordt het voor een kind een hachelijke zaak.
.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here