Waar kun je veilig en met begeleiding duiken?

0
823
blog placeholder

Je wilt graag een keer gaan duiken, maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Je wilt een persoonlijke begeleiding, want je hebt het tenslotte nog nooit eerder gedaan. Bovendien heb je zo’n eerste keer een duikuitrusting nodig, waarvan je ook zeker wilt weten dat deze goed is. Om te kijken of je het duiken leuk vindt is Discover Scuba een goed idee: na een beetje basistheorie, oefen je vaak eerst in het zwembad, vervolgens mag je het buitenwater in voor een ‘echte’ proefduik. Een tweede proefduik op een andere dag is vaak ook nog toegestaan, als je het leuk vindt.

Als je dit wilt gaan doen kun je vaak het beste gaan voor een wat kleinere duikschool. De grote, drukke duikscholen zullen waarschijnlijk ook wel goed zijn (ze hebben immers niet voor niks zoveel aanmeldingen voor hun duiken), maar als zij een gigantische boot hebben met een nog grotere hoeveelheid mensen aan boord, kan dit ervoor zorgen dat persoonlijke aandacht van mensen die een divemaster of instructeurs-opleiding hebben gedaan (vraag dit na!) er niet in zit. Je krijgt dan al gauw het ‘parachute-idee’; allemaal zo snel mogelijk na elkaar van de boot af, maar tijd voor een praatje of uitleg is er nauwelijks. Later is dat misschien niet zo erg als je een brevet hebt en zelf de weg wel weet, maar als nieuweling wil je niet anoniem zijn in de massa.
Bij een duikschool met wat minder plekken op de boot moet je misschien soms wat langer wachten voor er een plekje op de lijst vrij komt bij de mooie duiken, maar de extra begeleiding en uitleg over de mooiste plekjes en routes maken het wachten zeker waard.

Bovendien is dit je kans om te kijken of je een goed gevoel hebt bij de duikinstructeur waarmee jij straks gaat duiken. Of deze niet ongeduldig is of alleen met zichzelf bezig. Een echt goede duikinstructeur wijst jou straks onder water immers op de mooie plekjes en de bijzondere beesten, vraagt om de zoveel tijd met gebaren hoeveel lucht je nog hebt en helpt je geduldig als je bang bent of niet onder water kunt komen. De eerste echte cursus die je kunt gaan doen en die ervoor zorgt dat jij zelf mag duiken (maar nooit alleen!) is Open Water, daarvoor moet er dus altijd iemand mee die zijn diploma’s heeft gehaald.
Let er als je een proefduik met theorie of de gehele cursus gaat doen ook op dat ze bij de betreffende duikschool in het buitenland een taal spreken of kunnen spreken die jij begrijpt.

Ook is het echt een aanrader om eens te kijken waar de duikuitrusting heen gaat na de duik, waar de duikfles wordt gevuld, hoe de spullen worden schoongemaakt en wanneer ze voor het laatst zijn getest. Soms zie je duikscholen waar alles open en bloot in de zon staat, geen mens te bekennen. Op zo’n moment is het niet verstandig met deze duikschool te gaan duiken. Iedereen kan immers bij deze spullen. Ook is het van belang dat alles goed vast staat, als het van de ene plek naar de andere wordt gebracht.

Een andere vereiste is dat er altijd eerstehulp-voorzieningen aan boord zijn en dat ze dingen die belangrijk zijn voor jouw gezondheid serieus nemen. Maken ze bijvoorbeeld stops als je een diepe of lange duik maakt? En houden ze zich aan jouw maximale diepte?

Allemaal dingen die je in je hoofd houdt als je wilt gaan duiken. Maar als je deze juiste, betrouwbare duikschool gevonden hebt geniet dan vooral van de ervaring! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here