Waar is de Oceaan het diepste?

0
1231
blog placeholder

Waar de hoogste plekken op aarde zich bevinden is voor veel mensen bekend, maar over de diepste plekken in de oceaan (ofwel in het engels: Ocean) of op aarde hoor je bijna niemand.

Op aarde is de Marianentrog, ook wel bekend als Mariana Trench, de aller-diepste plek. Deze plek ligt in de Stille Oceaan ten oosten van de 14 Marianen Eilanden vlakbij Japan.

Over het diepste gedeelte van de Marianentrog is nogal eens discussie geweest. Zo heb je de Vitjazdiepte, al werd er aan deze meting nog wel getwijfeld. De onderzeeër uit Rusland, de Vitjaz, haalde een diepte van 11.035 m. Aangezien deze meting dus niet door ieder beschouwd werd als de waarheid, heeft de Zwitserse onderzoeker Jacques Piccard in 1960 nog een meting gedaan. In zijn onderzeeër de Triëste behaalde hij een diepte van 10.912 meter. Dit resultaat werd wel voor waar aangenomen en wordt Challenger Deep genoemd.

Diep in de trog is het zeer koud en de druk erg hoog. Ondanks dat is het wel een ecosysteem voor verschillende zeedieren. Zo leeft er de zogenoemde Hengelvis, die zo genoemd wordt door zijn lichtgevende ‘hengel’ op zijn hoofd, en de krab. Uiteraard zijn dit maar twee voorbeelden van de vele dieren die onderin de trog leven. Toen oceanografen een monster hiervan namen, zijn er meer dan tweehonderd verschillende micro-organismen gevonden. Typerend voor deze micro-organismen is dat de meesten ouder worden dan honderd jaar, als ze tenminste niet gevangen genomen worden in visnetten. Omdat deze organismen zich langzaam voortplanten en zich zelden verplaatsen maken onderzoekers zich zorgen over hun voortbestaan. Ondanks dat er dus een uitgebreide flora en fauna is op deze diepten, is het voor mensen onmogelijk om de hevige druk te overleven.

De meeste oceanen zijn erg donker. Zo is er op een diepte van ongeveer 500 meter zelden licht en kunnen kleuren niet meer onderscheiden worden door het menselijk oog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here