Tieners

0
983
blog placeholder

Hoe houd je het leuk

Veel ouders vragen zich af of er geen handboek over omgang met tieners te koop is. Of misschien een ander gezin, die een nieuwsbrief rondstuurt met tips en hints zou ook zeer welkom zijn. Dan voelen we ons niet zo alleen. We willen immers het beste met onze kinderen, maar tieners schijnen dat niet te zien, ouders zijn lastig en hun iedeeën stammen uit de vorige eeuw. Ieder gesprek lijkt te verzanden in een grenzeloze discussie met dezelfde argumenten als hun tienervrienden en het gaat altijd over kleding, zakgeld en school. Kun je als gezin met een tiener nog een leuke vakantie hebben? Hoe weet je of je tiener gewoon slecht gehumeurd is of dat hij toch  depressief is. En je vraagt je af waar je de vaardigheden vandaan moet halen om je tiener op een goede manier op te voeden en te begeleiden naar volwassenheid?

Vier tips om met je tieners om te gaan

Bevestig je gezag. Hoewel tieners het niet toe zullen geven, heb je als ouders nog steeds een grote invloed op hen. Ze zullen het niet toegeven, maar ze kijken naar je op en luisteren ze ogenschijnlijk niet, als ze in de problemen zitten ben je als ouders wel de eerste waar ze aan denken. Stel grenzen en vertel hen duidelijk waarom je bepaalde dingen van hen verwacht. Hou je zelf ook aan afspraken, want jebent nog steeds het rolmodel voor je tiener.
Neem een stap terug. Dat klinkt tegenstrijdig ten opzichte van de vorige tip, maar  het is goed je te realiseren waar de tienertijd voor dient: het losmaken van je ouders. Een tiener begint een eigen smaak en mening te krijgen en wil deze ook uittesten. Erken zijn eigen ideeën en smaak. Een tiener mag fouten maken, ook het volwassen worden gaat met vallen en opstaan. Natuurlijk is het moeilijk om een evenwicht te vinden tussen het behoud van de controle en het genieten van je tiener, die niet meer van jou afhankelijk is en dat ook wil laten zien. We hebben als ouders wel het recht om de normen en waarden van het gezin te hanteren, maar als je tiener laat zien, dat hij betrouwbaar is dan moet je hem ook de ruimte geven om te groeien.
Wees waakzaam. Ouders zijn van een tiener is een stuk moeilijker dan ouders zijn van een peuter. Ook al maakt hij zich los van zijn ouders, dan betekent dat nog niet, dat we hem zijn gang laten gaan. Tieners hebben soms een geheimzinnige manier van leven, anders dan wij deden, maar het is onze zorg om te zien of hij zichzelf en anderen geen schade berokkent met zijn gedrag. Als ouders moet je niet gaan snuffelen in de spullen van je kind — het vertrouwen moet van twee kanten komen — maar weet wel wat je tiener doet en met welke vrienden hij omgaat.
Luister goed, maar vooral met je hart. Tieners zijn meestal niet zo mededeelzaam en dus is goed luisteren dubbel belangrijk. Ga er voor zitten als ze willen praten en wees er ook alert op als er niet gepraat wordt. Soms zegt stilte meer dan een gesprek. Het is ook goed om te leren als ouders om door te vragen. Niet om je tiener de les te gaan lezen, maar om hem te laten merken, dat je ook moeilijkheden hebt gehad toen je tiener was. Soms is het beter hen niet te corrigeren, maar juist hun advies te vragen en te horen wat ze er zelf van vinden. Een tiener wil aanvaard worden in wie hij is en graag gesteund worden in zijn zoektocht naar volwassenheid.

Het is een enorme uitdaging om tieners op te voeden. En de realiteit is, dat we soms met de handen in het haar zitten en denken, dat we alles voor niets doen. Ondanks hun protest willen tieners graag weten waar de grenzen liggen en dat je trots bent op hem, op wie hij is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here