Succes van een team in projecten

0
1243
blog placeholder

Een van de succes factoren in een project is het team zelf. Een team kan je definiëren als

Een groep mensen die afhankelijk van elkaar werken maar zich inzetten voor gemeenschappelijke doelen en goede kwalitatieve resultaten behalen. De opzet van een team is dat een team betere prestaties behaalt dan individuele prestaties. Effectieve teams worden beschreven als teams die hoge kwalitatieve resultaten behalen ondanks de grote culturele of levensbeschouwelijke verschillen.

Effectieve teams kenmerken zich zelf als een team met verschillende taakgerichte en mensgerichte eigenschappen. Aangezien effectieve teams zeer belangrijk zijn binnen een project, is het voor de projectmanager heel belangrijk om effectieve teams te creëren.

 

Elk project kent een project leider. Deze projectleider is individueel verantwoordelijk voor de voortgang van het project hij/zij moet het proces en de vordering in het project van dag tot dag monitoren. De projectleider krijgt alle bevoegdheid van de belanghebbende of sponsor en speelt een centrale rol in alle fases van het project van de start tot het afsluiten van het project.

Verder heeft een project manager bepaalde activiteiten die goed voltooid moeten worden zoals, het werven van effectief personeel, duidelijke visie opstellen, coördineren van activiteiten, in kaart brengen van alle benodigdheden, milestones definiëren, controleren van ieder zijn bijdrage, zorgen dat het project de goede richting opgaat, zorgen dat het project op tijd en binnen budget afgerond wordt.

 

Binnen elk project bevinden zich ook teamleiders. Het aantal teamleiders per project is verschillend, dit is afhankelijk van de grootte van het project en complexiteit. Aan top staat de belanghebbend of de sponsors daaronder staat de projectleider die de teamleiders aanstuurt. Een belangrijk aspect en voordeel van project werken is dat je via meerdere wegen communiceert zowel van boven naar beneden en andersom van links naar rechts en andersom.

 

Een positieve sfeer zal een goede bijdrage leveren bij de motivatie van de teamleden wat een overkoepelend positief effect heeft op het hele team. Goede leiderschap is een belangrijk onderdeel dat aan deze positieve sfeer kan bijdragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here