Soorten appels

0
1909
blog placeholder

De appel is een van de oudste vruchten in de wereld. Hij behoort tot de familie Rosaceae en klasse Magnoliopsida. Oorspronkelijk komen appels uit Kazachstan, Centraal-Azië. In Kazachstan staat de appel bekend onder de naam Alma, omdat deze regio bekend is als Ata-Alma, wat betekent: vader van alle appelen. Het woord appel is afgeleid van een oud Engels woord “aepple”. Appels zijn er al duizenden jaren. In ouder verhalen worden  appels geassocieerd met verleiding, vruchtbaarheid, geluk, gezondheid en liefde.
In 1620 werden er door Engelse ontdekkingsreizigers appels geïmporteerd naar de Verenige Staten. In 1741 werden er al appels voor de handel geëxporteerd naar West-Indië vanuit de Verenide Staten. Nu zijn er al 7000 variëteiten appels geteeld, wereldwijd en eten 80% van de mensen regelmatig een appel.

Enkele soorten appels

    De Fuji-appels zijn rood-roze van kleur, rond van vorm en ongeveer de grootte van een honkbal. Tussen de rode kleur zie je wat groene en gele strepen. De appel heeft een relatief hoog suikergehalte met zacht en sappig vruchtvlees. De appels zijn lang houdbaar, vooral als ze in de koelkast bewaard worden. Als er appelmoes van gemaakt wordt, dan is suiker toevoegen bijna niet nodig. De appel is in Japan ontwikkeld door kruising van de  Red Delicious met een Ralls Genet, twee Amerikaanse appelsoorten.

  De Gala-appel zijn verkrijgbaar van september tot mei. Deze appel werd in Nieuw Zeeland gekweekt, door het kruisen van de Golden Delicious en de Kidd’Orange Red. De appel heeft vast vruchtvlees en is zoet. Deze appel wordt beschouwd als een van de beste appels ter wereld.

  De Golden Delicious is een zeer populaire en meest gekweekte appel ter wereld. De oorsprong van de appel is West-Virginia, waar de teeltrechten gekocht werden in 1917 door twee broers, die de appel de naam Golden Delicious gaven. De appel is zoet en bij gebruik in gebak of appelmoes hoeft men vrijwel geen suiker toe te voegen. Het is een stevige en vaste appel en zeer geschikt om zo op te eten. Van deze appel wordt veel appelcider gemaakt.

  De Granny Smith is een groene appel. De smaak is zuur. Het is een appel waar je van moet houden, wil je hem eten. De appel is genoemd naar de telers  van de appel: Thomas en Mary-Ann Smith, omstreeks 1850 in Australië. Ze zijn de belangrijkste ingrediënten van de Granny Smith-appeltaart.

 

  Jonathan appel. Deze appel is roog/groen van kleur en heeft een zure smaak. De appels worden veel gebruikt in salades en is ook heel geschikt voor het maken van appelmoes en appeltaart. In 1820 is deze appel erkend als een aparte soort. De appel ligt in de winkels tussen oktober en half april.

  De Jonagold appel is een appel, die in Europa erg veel gegeten wordt. Het is een kruising tussen de Jonathan en de Golden Delicious. De kleuren zijn rood en geel. Het vruchtvlees is stevig, maar toch sappig. Hij heeft een eigen smaak. Ook zeer geschikt voor taarten en salades. De appels zijn lang houdbaar en zijn te koop tussen oktober en mei.

  De Rubens appel. Er zijn veel nieuwe appelsoorten op de markt gekomen de laatste jaren. Een daarvan is de Rubens appel, een kruising tussen Elstar en Gala. Deze appel heeft de frisse smaak van de Elstar en de zoete smaak van de Gala appel. Het is een rode appel met wat gele strepen. De vorm is niet rond,maar wat puntiger.  De appel werd in de jaren ’80 gekweekt in de Po-vlakte in Italië. 

Enkele feiten over de appel

*  Er worden  meer dan 7000 variëteiten appels gekweekt over de hele wereld.
*  In de Verenigde Staten al meer dan 2500 soorten.
*  Appelsoorten zijn van verschillende grootte en verschillende kleuren, zoals rood, geel en groen.
*  De meest populaire soorten zijn: Red Delicious, Golden Delicious, Gala, Fuji,  en Granny Smith.
*  Een appel bevat zo’n 25% lucht, verse appels drijven op het water.
*  Een middelgrote appel bevat 80 calorieën.
*  Voor 1 liter appelcider zijn ongeveer 36 appels nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here