Romantiek in de tuin

0
986
blog placeholder

Romantiek met een vleugje nostalgie is de nieuwe trend in de tuin. Deze trend is afgeleid van de mode uit de jaren ’20. Huidkleurige bloemen, pluimen en hoge beplanting.

Paden worden aangelegd met grind, er wordt gebruik gemaakt van ronde organische vormen en de borders hebben een luchtige uitstraling en worden gecombineerd met strak geschoren vormen zoals bijv. buxus. Veranda’s en overkappingen maken de tuin compleet.

 

De mode in de jaren ’20 was lang en sluik, vrouwen droegen geen korsetten meer maar droegen kleding die gemaakt was van luchtige soepelvallende stoffen. Verder maakten ze gebruik van veren, waaiers en pluimen. Op hun hoofd droegen ze klokvormige hoedjes.

Dit zien we ook terug in de beplanting van de borders. De luchtigheid ontstaat door het planten van grote groepen grassen. Zowel achter in de border als voorin.

Geschikte grassoorten zijn bijv.

–         Lampepoetsersgras Dit is een ongeveer 90 cm hoge grassoort die winterhard is en bloeit in de maand augustus met bruin/groene aren.

–         Pampasgras Dit is een ongeveer 1,50 m hoge winterharde grassoort die bloeit achterin de zomer van augustus tot november met grote, witte pluimen.

 

Geschikte bloeiende planten zijn:

–         Pioenroos Deze plant bloeit in de voorzomer met grote bloemen die ook geschikt zijn om in een boeket te verwerken. De plant wordt ongeveer een meter hoog en is winterhard.

–         Lupine Een winterharde plant die 1.10 hoog wordt en bloeit in de voorzomer met grote trossen bloemen.

–         Vingerhoedskruid Een winterharde plant die bloeit in de zomer met mooie trossen bloemen.

–         Rozen Deze mogen zeker niet ontbreken in een romantische tuin. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en soorten. De groeiwijze is afhankelijk van de soort.

 

Huid en perzikkleuren zijn modekleuren uit de jaren ’20 die we nu weer terug zien in de tuin.

De losse beplanting van de border wordt gecombineerd met strak geschoren vormen. Buxus is hier heel geschikt voor.

De vormen in de tuin zijn rond, golvend en organisch. Golvende vormen zorgen voor een ruimtelijk effect.

 

Tuinpaden werden in de jaren ’20 aangelegd met grof grind. Ook nu zijn grindpaden weer een trend. Grind is op elke plaats toepasbaar. (zon en schaduw) Om een mooi grindpad te krijgen moet de ondergrond eerst geëgaliseerd worden. Leg daar bovenop antiworteldoek zodat onkruid minder kans heeft. Om grind op de paden te houden kunnen de paden afgewerkt worden met een rand. Er is veel keuze in de kleur van grind. Het past bij elke woonstijl van landelijk tot modern.

 

Veranda’s of overkappingen zorgen voor beschutting en verlengen het buiten seizoen. In ons land geen overbodige luxe. Ook met minder mooi weer kunt u lekker beschut buiten zitten.

Het tuinmeubilair kan zomer en winter overdekt buiten blijven staan.

Een fijne loungehoek kan hier worden gerealiseerd.

 

Breng tot slot wat extra sfeer in de tuin met kaarsen, kleden, windlichten enz. in zachte pasteltinten. Voor een ruimtelijk en zomers gevoel kunt u de veranda of overkapping wit verven. Ook verlichting mag niet ontbreken. Plaats bijv. een paar schemerlampen bij de loungehoek.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here