Over het ontstaan van Playmobil

0
1043
blog placeholder

Het typische Playmobil speelgoed is een menselijk figuurtje van 7,5 cm groot, dat in zijn begindagen bekend stond als klicky. Playmobil speelgoed wordt geproduceerd in thematische sets en individuele special figuurtjes. Nieuwe producten en productlijnen worden ontworpen door een team van 50 mensen. Regelmatig verschijnen er nieuwe zaken op de markt. Sommige daarvan worden slechts in gelimiteerde oplage op de markt gebracht. Dat laatste heeft aanleiding gegeven tot het fenomeen van mensen die uniek Playmobil speelgoed verzamelen.

Playmobil werd uitgevonden door Hans Beck (1929 – 2009). Hij wordt vaak de “vader van Playmobil” genoemd. Beck genoot een opleiding als meubelmaker. Zijn hobby was modelvliegtuigen maken. Met dat laatste stapte hij naar het bedrijf Brandstätter. De eigenaar van het bedrijf, Horst Brandstätter, vroeg hem in plaats daarvan figuurtjes voor kinderen te ontwerpen.

Beck deed er drie jaren over (1971-1974) om te ontwerpen wat we nu kennen als Playmobil. Onderzoek liet hem toe speelgoed te ontwerpen dat niet te complex was maar ook niet flexibel. Hij dacht dat flexibiliteit de verbeelding van kinderen te veel zou hinderen. En te strak speelgoed zou leiden tot frustratie. Het speelgoed werd uiteindelijk zo’n 7,5 cm hoog en past zo perfect in de hand van een kind. Het uitzicht was gebaseerd op kindertekeningen: een groot hoofd, een brede glimlach en geen neus.

De oliecrisis van 1973 maakte het mogelijk voor Playmobil om te worden beschouwd als een levensvatbaar product. De stijgende olieprijzen zorgden ervoor dat het bedrijf zich moest concentreren op producten die minder massief kunststofmateriaal vereisten dan de hula hoops en andere grote plastic speelgoeditems die het bedrijf vervaardigde.

In 1974 lanceerde het bedrijf de eerste sets ridders, Indianen en bouwvakkers. In het begin stonden mensen nogal argwanend tegenover het speelgoed. Toch werd het speelgoed getoond op de Internationale Speelgoedbeurs in Nuremberg datzelfde jaar. Een Nederlands bedrijf stelde voor de productie voor een jaar op zich te nemen. Tegen het einde van het jaar maakte de verkoop van Playmobil een zesde van de totale verkoop van het bedrijf uit. Playmobil werd voor het eerst wereldwijd verkocht in 1975 en is sinds dan altijd populair gebleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here