Opwarming aarde verklaard

0
866
blog placeholder

Meetstation
Overal op de hele wereld staan meetstations. Deze staan verspreid in verschillende gebieden, van koude tot hele warme gebieden. Deze meetstations houden het klimaat nauwkeurig bij. Handig, want zo weten we precies welk klimaat op welke plek op de wereld heerst. Al jarenlang worden alle geveens van deze weerstations verzameld en opgeslagen. Zo onstaat het beeld dat men over het weer heeft. En kan er worden bijgehouden wat de gemiddelde temperatuur op aarde is. Door het bijhouden van deze statistieken, is het ook opgevallen dat de aarde langzaam opwarmt. Wat verontrustend is. Want een aarde die opwarmt, brengt grote gevolgen met zich mee.

Verdwenen meetstations
Eerst waren er nog zesduizend weerstations, verspreid over de hele wereld. Dat is fijn, want zo kan er een zeer betrouwbaar beeld omstaan over de gemiddelde temperatuur op aarde. Maar toen verdwenen er een aantal emetstations. En nog een paar, en nog meer. Totdat er vandaag de dag, 2010, nog maar 1500 meetstations bestaan. De meeste meetstaions die men heeft afgebroken, stonden in plattelandsgebieden en dicht bij de noordpool. En daar is het gewoon kouder dan in binnenlanden.

Toch niet warmer
Dat het verdwijen van de meetstations ook gevolgen zou hebben voor de berekeningen, daar hield men nog niet direct rekening mee. Pas later ging men de link leggen tussen het opwarmen van de aarde en het verdwijnen van de meetstations in de koudere gebieden. Want met het verdwijnen van deze emetstaions, veranderd ook de gemiddelde temperatuur. En deze komt dan hoger te liggen, wanneer de lagere temperaturen verdwijnen in de grafieken. Omdat het verdwijnen van de meetstations gelijdelijk aan ging, is ook de gemiddelde temperatuur gelijdelijk omhoog gegaan. De opwarming van de aarde, zoals het zo mooi genoemd werd. Deze opwarming is in ieder geval deels te verklaren aan het feit dat de “koude” meetstations er niet meer zijn.

De poolkappen smelten
Dit was een veelgehoorde kreet een aantal jaren terug. De poolkappen op Antartica waren aan het smelten. Dit kwam uiteraard door het opwarmen van de aarde, zo werd geconcludeerd. Sins 2007 ziet men exchter het omgekeerde effect: de poolkappen smelten niet langer en er groeit nieuw ijs aan. Wetenschappers hebben weer iets nieuws om hun (ijs)hoofd over te breken…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here