Ook mannen hebben hun dagen

0
1030
blog placeholder

Wereldtoiletdag

Jaarlijks op 19 november is het tijd voor een serieuze zelfbespiegeling. Op die dag wordt namelijk Wereldtoiletdag gevierd. En innerlijke bezinning in alle stilte doet gelukkig geen afbreuk aan het feit dat op diezelfde dag ook de “Dag van de filosofie” gehouden wordt.

Dag van geestelijke fitness

De dame aan de telefoon vraagt vriendelijk of we interesse hebben in de “Dag van geestelijke fitness” op zaterdag 20 september. Omdat ik doorlopend in geestelijk welzijn geïnteresseerd ben, antwoord ik ontkennend en leg neer.

Want wat zal er gebeuren als de grote dag voorbij is? Moet je dan stompzinnig tot volgend jaar zitten wachten voordat je opnieuw een dag aan geestelijke fitness kunt wijden?

Nee, dan sprak de “Nationale Apothekersdag” meer tot de verbeelding. Die besloeg in hetzelfde weekend tenminste drie volle dagen.

Europese dag van de depressie

Toevallig sprak ik kort daarop een vertwijfelde kollega die met dit soort gedenk- en bezinningsdagen ontzettend omhoog zat. Hij was er dermate verward van dat ik even overwoog om hem te attenderen op de “Europese dag van de depressie” die helaas pas op 18 oktober zou plaatsvinden. Misschien zou het ook niet zo verstandig zijn geweest als hij samen met de rest van Europa depressief geweest zou zijn.

Nationale leverdag?

Menselijk leed is zeer persoonlijk, en gedeeld leed maakt nóg depressiever. De “Werelddag tot preventie van zelfdoding” op 10 september hebben we helaas misgelopen. Maar het zou interessant geweest zijn om te ervaren hoe men de mensheid ervan had kunnen weerhouden om zich collectief voor de trein te gooien of van een brug te springen.

Wereldmannendag

Maar nu weer in alle ernst want waarschijnlijk is mijn benadering niet de juiste. Per slot van rekening moet ik mijn collega nog zien op te monteren, want op 3 november staat de “Wereldmannendag” er al weer aan te komen, vanzelfsprekend op de zelfde dag als Sint Hubertus, die ter ere van alle jagers wordt gevierd. Ongetwijfeld een dag die veel werk met zich mee zal brengen, maar geen ontlasting voor een ontredderde ziel.

De meest bijzondere gedenkdag

Waarom niet naar Wales, waar op 11 november van dit jaar een wel héél bijzondere gedenkdag plaatsvindt? Dan is het immers precies 20 jaar geleden dat de 58 letters tellende en langste plaatsnaam ter wereld (Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch) met welgeteld 38 letters werd ingekort tot de lekker in het gehoor liggende naam Llanfairpwllgwyngyll.

Maar op de terugweg zal bij mijn collega ongetwijfeld de prangende vraag opkomen of hij 14 november aan “Werelddiabetesdag” moet wijden óf , nu hij toevallig toch in Wales is, aan de 60e verjaardag van Prins Charles. Wanhopig door dit dilemma zal mijn collega ook “wereldzakdoekendag” alle eer aan doen, die ongetwijfeld binnenkort eveneens gepland is. Misschien is daarom verstandiger als ik hem voorlopig even alle buitenlandse reizen af zal raden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here