Massage: ontspanning voor iedereen

0
1377
blog placeholder

Inhoud:

Massage, masseren, gemasseerd worden
De kracht van massage
Massageplaatsen op het lichaam
Culturele en vormen van massages

 

Massage, masseren, gemasseerd worden

Massage is het druk uitoefenen met gebruik van het lichaam door de ene persoon (meestal de handen) op het lichaam van een ander persoon. 

 

Massage bestaat al eeuwenlang, kent vele verschillende vormen en massagetechnieken en heeft op zichzelf staan enorm veel positieve bijwerkingen op de goede gesteldheid van ons lichaam en geest.

 

Vroeger werd massage ook als statussymbool gebruikt: massages werden in het verleden ook al uitgevoerd door specialisten maar hiernaast ook door bedienden. Tijdens de massages werden – en soms nog steeds – vaak ook zaken besproken.

Niet iedereen kon zich dit veroorloven: hier had je natuurlijk rijkdom voor nodig.

 

Vast staat dat massage goed is voor een goede en evenwichtige fysieke en geestelijke gesteldheid en dat het op een juiste manier toepassen hiervan voor eenieder voordelige reacties heeft.

 

Masseer bij voorkeur met massageolie en vraag – in het geval van partners die elkaar willen masseren – wat uw partner het prettigst vindt.

 

De kracht van massage

Gemasseerd worden heeft een positief effect op ons: er gaat bloed door onze huid stromen, wij voelen ons meer ontspannen en de aanraking van een ander maakt hormonen vrij waar wij ons gelukkiger door voelen.

 

Op een rij de positieve effecten van gemasseerd worden:

– ontspanning, verlichting spanning en stress;

– verbetering van het immuunsysteem;

– verlaagt bloeddruk;

– betere (huid)doorbloeding;

– vermindert hoofdpijn;

– aanmoediging betere en meer ontspanning;

– bevordert de ademhaling;

– ontspant spieren;

– verbetert uw lichaamshouding;

– ontspant uw spieren;

– vermindert lichamelijke klachten (mits juiste behandeling!);

– lichaam maakt door massage hormonen aan die ons gelukkig maken.

 

Het ontvangen van een massage op regelmatige basis maakt u vanwege deze vele factoren een gelukkiger mens. Daarnaast kan het geven of het verkrijgen van een massage tussen u en uw partner uw band versterken. In ieder geval geldt: informeer goed over het masseren van bepaalde plaatsen en overleg bij elkaar vooral wat prettig aanvoelt en wat niet.

 

Massageplaatsen op het lichaam

Er zijn vele plaatsen op het lichaam die gemasseerd kunnen worden en waar speciale behandelingen voor bestaan. Ook heeft elke plaats zijn do en don’ts: het is raadzaam voor u uw partner of iemand anders wil masseren eerst uzelf er goed er goed van te overtuigen dat u hier voldoende informatie over opgezocht heeft.

 

Een aantal voorbeelden van massages zijn:

– Rugmassage;

– nek- en schoudermassage;

– gezichtsmassage;

– buikmassage;

– bilmassage;

– reflexologie;

– beenmassage (bovenbenen en kuiten);

– armmassage (bovenarm en polsen);

– handmassage;

­- voetmassage.

 

De belangrijkste regel in alle gevallen voor partners die elkaar willen masseren: vraag altijd aan uw partner wat goed voelt zodat niks geforceerd wordt en bedenk goed op welke manier u masseert.

 

Culturele en vormen van massages

Gepaard met de plek van massage gaat de manier van masseren. Er zijn in de loop der tijd in verschillende culturen verscheidene vormen van massages ontstaan.

 

Voorbeelden van massages:

– Zweedse massage;

– ontspanningsmassage;

– Thaise massage;

– Shiatsu

– triggerpointmassage;

– metamorfosemassage;

– cosmetische massage;

– erotische massage;

– stoelmassage;

– Tantra-massage;

– Sweda-massage;

– sportmassage.

 

De massagevorm wordt gekozen op doel en voorkeur: er bestaat geen beste of nr. 1 massage. Een ontspanningsmassage en een sportmassage zijn hier goede voorbeelden van: bij een sportmassage wordt er vooral gekeken naar het doel (het verhelpen van een blessure) en bij een ontspanningsmassage gaat het vooral om voorkeur (wat vindt de cliënt/uw partner prettig).

 

In ieder geval: ontspan. Laat u eens lekker masseren en ontdekt de voordelen van het met regelmaat gemasseerd worden. Baat het niet, dan schaadt het niet…

 

 

 

Jef de Bruijn

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here