Leven met Fibromyalgie

0
1149
blog placeholder

Pijn, Pijn en nog eens pijn, en altijd maar moei zijn. Steeds meer hoor je dezeklachten, jammer genoeg wordt en niet geluisterd en wordt je van kastje naar de muur gestuurd. Naar veel zeuren sturen ze je dan door naar een reumatoloog. Die na diverse onderzoeken hun bevindingen hebben gevonden, u heeft Fibromyalgie.

Wat is Fibromyalgie?

Met fibromyalgie heb je constant last van chronische pijnen en vermoeidheid zijn de meest bekende klachten, het valt onder noemer van reuma, maar is net even anders. Ze noemen het ook wel Weke delen reuma. Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in spieren en bind weefsel. Het is een ziekte die ook nog niet echte te verklaren is. De een zegt je bent ziek en de zegt het zit tussen je oren, zal het ook niet zo zijn dat het misschien een combinatie daar van is, hoe meer stress hoe meer pijn.

Deze symptomen komen vrij veel voor

 • Vermoeidheid
 • Spraakstoornissen
 • Hoofdpijnen
 • Angst
 • Depressies
 • Spierpijn en stijfheid

Fibromyalgie wordt meestal gebrachte al Reumatische spieraandoening, omdat simpelweg chronische pijnlijke spieren de meest voorkomende klachten zijn. Iedereen heeft wel eens last van zijn of haar spieren of stijfheid, voor een langere tijd. Dat wil niet meteen zeggen dat je dan altijd maar fibromyalgie hebt. Daar kun je maar op een manier achter komen, en dat is naar een arts toegaan.

Hoe wordt Fibromyalgie vast gesteld

Mensen met fibromyalgie zijn al heel lang een speurtocht aan het houden, over al hun klachten, al blijkt dat hun klachten samen een naam hebben en dat is Fibromyalgie. Er bestaat niet een onderzoek test of bloedonderzoek voor. Ook op een röntgenfoto is is niks te zien. Om dus echt vast te stellen of je Fibromyalgie hebt, gaat de arts alles in kaart brengen, aan de hand van een uitgebreid vraag gesprek en lichamelijk onderzoek, en vind er  aanvulling, zoals een röntgenfoto Ook al is er vaak niks te zien maar dat doen ze om uit te kunnen sluiten dat er niks anders is die deze klachten kunnen veroorzaken en aanvullend dan nog een bloedonderzoek. Vaak wordt je dan doorgestuurd naar een Reumatoloog. Om alle andere reumatische aandoeningen uit te kunnen sluiten.

De Criteria

Bij de diagnose stelling zal de arts rekening houden met het volgende. Dit om te kunnen bepalen of u fibromyalgie heeft.

Of u last van chronische pijnen en stijfheid op meer dan 3 plekken op het lichaam, zowel boven als onder links en rechts. En als deze pijn en stijfheid langer dan drie maanden duren. En er is sprake van pijn punten ook wel Tender points genoemd, om het vast te kunnen stellen van deze diagnose moet u meer dan elf van de achttien pijnpunten last hebben. Maar ondanks deze richtlijnen is het nog steeds moeilijk vastte stellen of iemand werkelijk fibromyalgie heeft.

Klachten

Hieronder gaan we dieper op de klachten die veel voorkomend zijn.

Pijn

Iedere Fibromyalgie patiënt hebben veel last van pijn. Te denken aan spierpijnen, in en rond de gewrichten of op de hechting punten van de pezen aan de gewrichten. Ze omschrijven het vaak als zeurende, stekende of brandende pijn, die zit vaak in de rug, nek, schouders, heupen en de knie.

Kracht verlies

De kracht van de spieren kunnen minder worden, daardoor word het moeilijke bepaalde handelingen te doen en zeker na langdurig en intensief gebruik. Ook de slaap problemen is niet een onbekend symptoom. Er gaat geen dag voor bij zonder pijn. Er zijn wel wat pijnstillers die wel wat wat helpen maar ze verrichten geen wonderen. Te denken aan paracetamol of paracetamol met Codeïne, die versterkt dan de paracetamol. Dan hebben we ook de NSAIDS en dat staat voor Niet steroïde ontstekingsremmende pijnstillers. Dan als laatste ook niet geheel onbekend de Tramadol.

Hoe verloopt het

Het proces van Fibromyalgie loopt bij iedereen verschillend, ook de klachten verschillen per persoon. Bij de een verminderd het proces en bij de ander gaat het sneller en is het ook heviger, zoals het ook bij meer en deel verloopt en is het ook intenser, zodat de pijn ook niet zo snel meer zullen verdwijnen.

Wat merk je ervan?

Een hoop mensen merken dat alledaagse handelingen in eens niet zo alledaags meer zijn, omdat het ze meer moeite gaat kosten. Ze moeten rekening houden, met hun activiteiten, dat ze het moeten gaan aanpassen en goed gaan verdelen over de dag. De hoeveelheid impact die het heeft is per persoon verschillend, de een kan het makkelijk accepteren en de ander raak compleet in paniek omdat ze niet meer weten wat hun te wachten staat, hoeveel veranderingen gaan er komen, hoelang kunnen ze huidige dingen blijven doen, zoals werk, hun sporten, hobby’s enz. Om te leren omgaan met je beperkingen en mogelijkheden Dat het een impact heeft op u dagelijks leven, heeft u waarschijnlijk al ondervonden. Hieronder staan een aantal mogelijkheden om met u klachten om te gaan. Vooral belangrijk dat u zich focust op de kwaliteit van het leven.

 • Leer keuzes maken
 • Pak Problemen aan
 • Stress verminderen
 • Minder eissen
 • Energie verdelen
 • Actief bezig zijn
 • Beweging
 • Houding
 • Slapen

Zo zijn er ook verschillende manieren om net de pijn proberen om te gaan, om het te verlichten en het verminderen van de stijfheid. Door Warmte, Ontspanning, Contact met lot genoten.

Maar schaam je ook vooral niet om hulp te vragen, maar wees bovenal reëel, en heb ook niet te hoge eissen van jezelf. Doe wat in je vermogen ligt, maar overdrijf het niet. Voor sommigen kan het ook prettig  zijn om in contact te komen met lot genoten.Dan kunt contact opnemen met F.E.S en dat staat voor fibromyalgie patiënten eendrachtig sterk. Dat is de landelijke patiënten vereniging voor fibromyalgie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here