Laxeermiddelen zijn niet ongevaarlijk

0
1821
blog placeholder

WAT IS EEN LAXEERMIDDEL?

 

Wat is een laxeermiddel en waar dient het voor? Bij verstopping kan een laxeermiddel de ontlasting zachter maken, zodat deze de darm kan verlaten. Een verstopping kan ontstaan door verkeerde eetgewoonten, medicijngebruik, te weinig  drinken, gebrek aan beweging, verandering van levensritme, medicijngebruik en/of door een (darm)ziekte. Als verstopping regelmatig optreedt, dan is het zeer onverstandig om maar op eigen houtje steeds weer een laxeermiddel in te nemen.

 

DE GEVAREN VAN LAXEERMIDDELEN

 

Laxeermiddelen kunnen een luie darm tot gevolg hebben en zijn daarnaast ook nog eens verslavend. Vooral bepaalde middelen als senna (vrucht van de Cassia acustifolia of angustifolia) zijn erg verslavend en schadelijk voor de darmen. Senna zorgt wel voor een snelle oplossing van de verstopping, maar de opname van vocht door de dikke darm wordt er door belemmerd, terwijl het ook nog eens vitaminegebrek kan veroorzaken. Verder kan het klachten geven als een opgeblazen gevoel in de buik, buikpijn, misselijkheid en soms braken. Braken en diarree kunnen ook weer tot uitdroging en hartritmestoornissen leiden. Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan zelfs darmverlamming veroorzaken.

Wanneer er sprake is van een chronische verstopping, dient men een arts te raadplegen om de oorzaak vast te stellen, vooral wanneer dat gepaard gaat met ongewone verschijnselen als een verandering in de stoelgang, pijn en krampen en/of bloed in de ontlasting. Langdurige verstopping kan namelijk andere oorzaken hebben, zoals een slecht werkende schildklier of nieren, depressie, suikerziekte en/of kanker van de dikke darm. Door laxeermiddelen kunnen die oorzaken niet en in het geval van een levensbedreigende  ziekte zelfs te laat worden ontdekt.

Er zijn genoeg gevallen bekend van mensen die maar laxeermiddelen bleven slikken, terwijl er eigenlijk sprake was van een ziekte.

 

BIJ KORTDURENDE VERSTOPPING

 

Men hoeft niet verontrust te zijn wanneer er sprake is van een kortdurende verstopping en/of wanneer de ontlasting een paar dagen niet op gang komt. Sommige mensen hebben nu eenmaal elke dag ontlasting, terwijl anderen weer een geheel ander ontlastingspatroon hebben. Men mag best voor een keer een laxeermiddel gebruiken, maar nog beter zou het zijn gebruik te maken van natuurlijke hulpmiddelen, zoals vezelrijke voeding (groenten, volkoren graanproducten, vruchten en bonen), voldoende vocht (2 liter per dag) en genoeg beweging.

 

MISBRUIK VAN LAXEERMIDDELEN

 

Alhoewel laxeermiddelen echte geneesmiddelen zijn met mogelijke bijwerkingen, zijn ze helaas gewoon vrij te kopen  bij de drogist, de apotheek of zelfs  in de supermarkt.

Omdat ze zo makkelijk te verkrijgen zijn, worden laxeermiddelen vaak ten onrechte gebruikt als gevaarlijk hulpmiddel bij het lijnen, terwijl  ze helaas ook vaak misbruikt worden door anorexiapatiënten.

Laxeermiddelen zijn zeker niet ongevaarlijk en  mogen daarom nooit langer dan enkele dagen achtereen worden gebruikt. Ze zouden eigenlijk alleen gebruikt mogen worden als een laatste redmiddel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here