Kun je vaardigheden hebben als het gaat om kansspelen?

0
418
spel spelen

Veel mensen hebben het idee dat het bij kansspelen volledig draait om het hebben van geluk. Je hebt immers geen invloed op de kans dat het meezit of niet. Toch heb je wel degelijk invloed op het verloop van het spel, mits je bepaalde vaardigheden bezit. We gaan eens kijken wat je kunt doen om je geluk bij kansspelen te beïnvloeden.

Wat zijn kansspelen?

Simpel gesteld zijn kansspelen alle spellen waarbij geluk een zeer grote rol speelt. Het volgen van een strategie zal niet per definitie leiden tot de winst. Zo is bingo een veel gespeeld kansspel, maar ook loterijen vallen hieronder. Dit zijn zogenoemde kleine kansspelen waar de financiële inzet over het algemeen laag is, al kunnen bij loterijen de prijzen juist wel heel groot zijn. Ook weddenschappen op sportuitslagen vallen onder de kansspelen, evenals de meeste nieuwe casinospellen. Denk hierbij aan de gokkasten, maar ook roulette, baccarat en blackjack.

Vaardigheden bij kansspelen

Hoewel kansspelen per definitie niet te winnen zijn door behendigheid en strategie, zijn er wel een aantal  vaardigheden die je kansen op de winst kunnen verbeteren.

De belangrijkste vaardigheid bij het spelen van kansspelen is het hebben van geduld. Dit is misschien ook wel de moeilijkste vaardigheid, zeker als je van nature niet de meest geduldige bent. Je moet geduld hebben en wachten totdat de omstandigheden meezitten. Dat betekent dat je keuzes niet gebaseerd zijn op je gevoel, maar op objectieve parameters. Denk bijvoorbeeld aan poker. Je moet pas hoog inzetten als je goede kaarten hebt en niet bang zijn om te passen als je het idee hebt dat je tegenstander betere kaarten heeft. Of je wacht op het goede moment om te bluffen, nadat je je tegenstanders hebt geanalyseerd.

De volgende belangrijke vaardigheid bij kansspelen – en eigenlijk bij elk spel – is je geheugen, samen met logisch redeneren en rekenen. Je geheugen zal je helpen om te onthouden wat er in het spel gebeurd is, maar ook hoe je tegenstanders op bepaalde situaties reageren. Zo krijg je een beeld van wat je tegenstander denkt en doet in een bepaalde situatie. Logisch nadenken is met rekenen de vaardigheid die ervoor zorgt dat je weet wat de kansen zijn om het spel in jouw voordeel te beslissen.

Zelfvertrouwen en uitstraling

Daarnaast is het hebben en uitstralen van zelfvertrouwen niet onbelangrijk als het gaat om het spelen van kansspelen. Dit zorgt ervoor dat je tegenstanders rekening met je houden en geloven in wat je doet. Dit is een lastige vaardigheid om onder de knie te krijgen. Ook is het lastig om zelfvertrouwen uit te stralen als de inzet erg hoog is of als je bijna blut bent. Toch zal deze vaardigheid je in een aantal situaties redden van verlies en het is dus zeker de moeite waard om dit te trainen.

Een vaardigheid die je zal helpen om lol te hebben in het spelen van kansspelen is het hebben en behouden van emotionele controle. Omgaan met teleurstellingen hoort bij het spelen van spellen waar ervaring en kennis niet de doorslaggevende factoren zijn. Je kunt altijd de pech hebben om slechte kaarten te krijgen of een tegenstander te treffen die nog meer geluk heeft dan jij. Dit soort teleurstellingen moet je kunnen verwerken zonder je goede humeur te verliezen. Sommige mensen kunnen dit van nature fantastisch, anderen leren dit na verloop van tijd. Of niet.

Iets dat je zeker niet mag vergeten bij de vaardigheden om kansspelen te beïnvloeden is het beheersen van je impulsen. Impulsief gedrag kan je in grote problemen brengen. Veel mensen vinden het moeilijk om te stoppen op hun hoogtepunt. Dit is dan ook de reden waarom sommige mensen in de problemen raken als ze om geld spelen. Je moet stevig in je schoenen staan en vooraf met jezelf afspraken maken over hoeveel geld je wilt inzetten en of je nog een reserve budget wilt hanteren. De kansspelautoriteit heeft 10 tips opgesteld om veilig te kunnen spelen en te voorkomen dat het spelen van kansspelen tot problemen leidt.

Conclusie

Hoewel kansspelen voor een groot deel op geluk berusten, zijn er wel degelijk vaardigheden die je kunnen helpen om je kansen te beïnvloeden. Zo is het belangrijk om geduldig te zijn en zelfvertrouwen uit te stralen, maar ook om inzicht in het spel te hebben. Daarvoor moet je een goed geheugen combineren met logisch redeneren en eenvoudig rekenen. Ook moet je impulsief gedrag onder controle houden en geen angst tonen, ongeacht of het spel mee- of tegenzit. De combinatie van al deze vaardigheden zal er voor zorgen dat je het spel naar je hand kunt zetten en een betere kans maakt om te winnen.