Kostenbesparende werknemers!

0
968
blog placeholder

Uit het onderzoek van TNO, dat in opdracht van de ministeries van verkeer en volksgezondheid is uitgevoerd, blijkt dat werknemers die fietsen gemiddeld één dag minder per jaar verzuimen dan de collega’s die niet fietsen.

Fietsen is goed voor de gezondheid en daarom willen ze stimuleren om vaker de fiets te pakken en dit financieel aantrekkelijker te maken.
Zo kan de werkgever de werknemer een fiets voor woon-werk verkeer vergoeden of verstrekken. Hij mag dit één keer per drie kalenderjaren doen.
De werknemer moet de fiets dan wel gebruiken op meer dan de helft van de dagen dat hij naar het werk reist.
Tevens moet de afstand woon-werk redelijk zijn. Indien iemand 25 kilometer van zijn werk woont, zal het niet aannemelijk zijn dat hij bijna iedere dag met de fiets naar zijn werk reist. Gebeurd dit wel dan moet hij dit ook daadwerkelijk kunnen aantonen.
Voor het vergoeden van de fiets geldt een drempelbedrag, want de cataloguswaarde van de fiets mag niet meer bedragen dan € 749,-. Bij duurdere fietsen is de meerwaarde belast loon.
Tevens mag de werkgever ook voor maximaal € 82,- per jaar voor met de fiets samenhangende zaken vergoeden zoals bijvoorbeeld een slot, een verzekering of een regenpak.

Tevens mag de werkgever de fietsende werknemer een onbelaste reiskostenvergoeding geven van € 0,19 per kilometer. Het maakt hier niet uit hoe de werknemer reist, ook al gaat de werknemer lopend naar zijn werk, dan nog mag de werkgever hem € 0,19 per afgelegde kilometer geven. Lang niet alle werkgevers zijn hiervan op de hoogte.
Natuurlijk zijn er ook werkgevers die het wel weten, maar dit niet aanbieden aan hun werknemers.

Naast het besparen van kosten door minder ziekteverzuim is fietsen ook goed voor de bereikbaarheid en de luchtkwaliteit.
Nu kunnen ze het hele fietsende werknemersplan stimuleren en aantrekkelijk maken, echter moet ten eerste de werkgever hier in mee gaan en ten tweede zijn er altijd werknemers die vanwege hun baan niet altijd zonder auto kunnen. Denk aan vertegenwoordigers en vrachtwagenchauffeurs.
Ook de afstand van woon-werk speelt een rol. Iemand die in een dorp woont en werkt in een grote stad 20 kilometer verderop zal ook niet zo snel in de winter bij -10 of tijdens storm en regen de fiets pakken, tenzij dit niet anders kan.
En er zijn ook bepaalde groepen werknemers die in ploegendiensten werken. Denk aan de zorg en beveiliging. Deze mensen zullen vast niet graag ’s nachts op de fiets stappen, uitzonderingen daargelaten.

Het is een nobel streven werknemers op de fiets te krijgen, maar lang niet altijd haalbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here