Kerst

0
970
blog placeholder

Mesopothamië
Veel van de Kersttradities stammen uit de tijd van de Mesopothamiërs, zij vierden met dit feest het Nieuwe Jaar. Zij geloofden in verschillende goden.De belangrijkste god heette Marduk. Het verhaal gaat, dat elke keer als de winter begon Marduk het gevecht met de boze machten aanging. Ter ondersteuning van deze god vierden de Mesopothamiërs het feest van het Nieuwe Jaar. Dit feest heette Zagmuk en duurde 12 dagen. De koning ging naar de tempel van deze god en zwoer hem trouw. Volgens de traditie moest de koning aan het einde van het jaar sterven en ging dan naar de god Marduk, om aan zijn zijde mee te strijden. Omdat de koning niet bereid was te sterven, zocht men een crimineel uit om de plaats van de koning in te nemen, gaf hem wat privileges alsof hij een echte koning was en liet hem 12 dagen feesten. Aan het einde van het feest moest hij zijn koningskleren inleveren en doodde men hem, zodat de koning gespaard bleef.

Perzië en Babylonië
De Perzen en Babyloniërs vierden een soortgelijk feest, genaamd Sacaea. Een deel van dit feest was de verwisseling van allerlei mensen: de slaven werden meester en de meesters werden de slaven, die gehoorzamen moesten.

Scandinavië
In Scandinavië verdwijnt de zon voor een aantal weken en is het vrijwel de hele dag donker. Een onderdeel van het winterfeest was het sturen van jonge mannen naar de bergen, om te kijken of de zon alweer tevoorschijn kwam. Wanneer het eerste licht tevoorschijn kwam, keerden de mannen terug. Dan begon een groot lichtfeest, het Kerstfeest met grote vreugdevuren. Het was het feest van de terugkeer van de zon.

Griekenland
In het oude Griekenland had men een feest, dat te vergelijken is met de Mesopothamiërs, alleen ging het hier om de god Kronos, die ten strijde trekt tegen de god Zeus en zijn Titanen.

Romeinen
Ook de Romeinen kenden het spel van de uitwisseling van slaven en meesters. Daarbij kenden ze ook de versierde dennenbomen, verlicht met kaarsen en versieringen. Voor de Romeinen was het een leuke en feestelijke tijd.

De christenen
Maar voor de christenen in de eerste eeuwen waren deze feesten een ergernis. De kerk verbood eerste deze feesten, maar zelfs de bekeerde Romeinen bleven meedoen met dit feest. Uiteindelijk werd besloten, dat het een rustige viering zou moeten worden, waarbij men dacht aan de geboorte van Jezus. Er zijn mensen, die beweren, dat het christelijke Kerstfeest werd ingevoerd om te kunnen concureren met de heidense Lichtfeesten. van december. De 25e december was niet alleen heilig voor de Romeinen, maar ook voor de Perzen.
Door de eeuwen heen is het voor de meeste christenen en feest geworden, waarin men denkt aan de geboorte van Jezus met verlichte kerstboom en kaarsen. In het jaar 350 wordt de datum 25 december als officiële kerstdag gemaakt door de kerk van Rome.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here