Kalkaanslag voorkomen of verwijderen

0
1547
blog placeholder

 

Leidingwater bevat kalk. Kalk blijft achter in leidingen, waterverbruikende apparaten en op sanitair, kranen en tegels. Het veroorzaakt schade, het energieverbruik stijgt en tegels, kranen en sanitair verliezen hun glans. Kalkaanslag kan gedeeltelijk worden voorkomen en aanwezige aanslag kan worden verwijderd.

 

Water

 

De hoeveelheid kalk in het water kan per regio verschillend zijn. Bij uw waterbedrijf kunt u de hardheid van het water opvragen. De hardheid van het water wordt meestal aangegeven in graden Duitse Hardheid (dH).

 

Indeling

 

0 – 4 dH – zeer zacht water

4 – 8 dH – zacht water

8 – 12 dH – gemiddeld water

12 – 18 dH – vrij hard water

>30 – zeer hard water

De gemiddelde waterhardheid is 9 dH.

 

Kalk veroorzaakt schade aan leidingen en apparaten omdat het zich daarop afzet. Deze kalkafzetting wordt steeds dikker en zorgt voor:

–         Een hoger energieverbruik en daardoor een hogere energierekening.

–         Een kortere levensduur van apparaten.

–         Rendementsverlies van apparaten

–         Onvoorziene onderhoudskosten en reparaties.

–         Beschadiging aan spullen

–         Dichtgeslibde en verstopte leidingen

–         Extra schoonmaakwerkzaamheden.

 

De werking van zeep, wasmiddel en shampoo vermindert door het harde water. Er is meer zeep nodig om schuimvorming te krijgen en dat maakt wassen met hard water duurder. Bovendien is hard water ook nadelig voor het afgeven van een goede warmteafgifte door verwarmingselementen in o.a. wasmachines. Omdat de afzetting heel geleidelijk gaat wordt het vaak niet opgemerkt.

 

Waterontharder

 

Kalkaanslag in leidingen en apparaten kan worden voorkomen door een waterontharder te instaleren. De waterontharder kan direct na de watermeter worden aangebracht zodat alle leidingen inclusief de daarop aangesloten apparaten tegen kalkaanslag worden beschermd. De leiding hoeft niet te worden onderbroken en het maakt ook niet uit of de leiding horizontaal of verticaal loopt.

 

De werking van een waterontharder

 

Water zet geen kalk meer af onder invloed van een magnetisch veld. Het apparaat genereert een gemoduleerd veld met een lage frequentie binnen de leiding. Onder invloed hiervan wordt kalk verbonden met de metaalionen in het water die vervolgens met het kraanwater naar buiten stromen waardoor kalkafzetting in leidingen en apparaten wordt voorkomen.

 

Het systeem is geschikt voor alle soorten leidingen en buizen. De kalkoplosser heeft geen bewegende delen en heeft een levensduur van meer dan 20 jaar.

Het apparaat:

–         Levert een besparing tot 25 procent op wasmiddel en shampoo

–         Vermindert schoonmaakwerkzaamheden

–         Verlengt de levensduur van de installatie.

–         Sanitair en apparaten werken beter

–         Bespaart op de energiekosten

 

Kalk veroorzaakt op verwarmingselementen van bijv. vaatwasser, wasmachine of boiler een laag aanslag. Bij een hogere temperatuur wordt er meer aanslag gevormd. Het verwarmen duurt daardoor langer en dit betekent dat bij een aanslag van 1 mm de energiekosten al tot 10 procent hoger kunnen uitvallen. Bij een kalkafzetting van 10 mm betekent dit dat er 50 procent meer energie nodig is voor het verwarmen van dezelfde hoeveelheid water.

 

Azijn

 

Bestaande aanslag in apparatuur kan worden verwijderd met azijn.

 

Kook in de waterkoker water met azijn en spoel daarna de waterkoker voor gebruik goed uit. Vul het koffiezetapparaat met water en azijn, laat het doorlopen, herhaal dit daarna nog een keer met alleen water.

 

Douchekop – Leg de douchekop een nacht in azijn. Spoel hem na het ontkalken goed af en plaats hem terug.

 

Kranen – Bedek de kraan met een doek die is doordrenkt met azijn en laat deze enige tijd liggen. Maak daarna de kraan schoon.

 

Sanitair en tegels – Kunnen worden afgenomen met azijn al zal dit misschien niet afdoende zijn. Gebruik evt. een ontkalker. Kalkaanslag kan worden beperkt door tegels en kranen droog te maken na gebruik

 

Ga na of het materiaal kan worden behandeld met de schoonmaakmiddelen die u wilt gebruiken. Er zijn voldoende chemische middelen die kunnen worden gebruikt om te ontkalken. Gebruik ze liever niet of met mate omdat ze slecht zijn voor het milieu en materialen kunnen aantasten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here