Kaapstad voor beginners

0
1034
blog placeholder

Kaapstad
Een korte omschrijving voor de pionier in Zuid-Afrika

Voor wie Afrika graag zou willen leren kennen, maar niet erg verlangt naar de wilde en donkere kant is een rondreis door Kaapstad (Cape Town) echt een uitkomst. De Capetonians zouden je aanraden in de zomer (onze wintermaanden) te komen. Zelf ben ik geweest in juni. Grappig is, dat ik liep te zweten van de warmte in mijn korte broek en om me heen de mensen in winterjassen liepen. De gemiddelde temperatuur was 20 graden. In de Afrikaanse winter is het ook aanzienlijk rustiger in Kaapstad. 

Vanaf Amsterdam is het elf uur vliegen naar Kaapstad. Met KLM word je tijdens deze lange zit voorzien van alle gemakken: televisie, radio, goede maaltijden en zachte dekentjes om de nodige slaapuurtjes niet te missen. 

Bij aankomst moet je opletten waar je instapt. De goedkoopste manier van reizen, met de zogenaamde ‘hop-on, hop-off’ busjes, is af te raden. De lokale inwoners noemen ze niet voor niets ‘pirate-buses’, en de chauffeurs lappen de verkeersregels geregeld aan hun piepende autobanden. De lijnbussen zijn een goed alternatief, maar je moet er goed op je spullen letten. Met de taxi´s valt meestal wel een leuke prijs te bespreken, over het algemeen is dit de meest comfortabele manier van reizen. 

Onderdak
Verblijven in Kaapstad is geen probleem. Voor de luxepoezen, wijnliefhebbers en golffanaten noem ik het Steenberg Hotel; een prachtig landgoed in oud-Hollandse stijl, vlak bij de Tafelberg. De omliggende holes zijn wereldwijd bekend, en ook de wijngaard is zeer populair. Voor wie echt teveel te besteden heeft is het Cape Grace hotel aan de V&A Waterfront een must, maar ook de whiskyliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Naast dat dit hotel in de top 5 van beste hotels ter wereld prijkt, heeft haar whiskybar vele prijzen gewonnen.

 Voor de backpackers zijn er talloze hostels en guesthouses. Guesthouse Weltevreden ligt vrij in het centrum, en is erg typerend voor de Afrikaanse gastvrijheid. De stijl is landelijk, de bedden heerlijk zacht en het personeel ontzettend lief. 

Vermaak
Alsof verblijven in Kaapstad alleen al nog niet leuk genoeg is, zijn er tal van activiteiten die u kunt doen. Overweeg vooral een tour van Hylton Ross; de gidsen zijn bekwaam en gezellig en de tours zitten goed in elkaar. Een echte aanrader is de Cape Peninsula tour, die u langs de kust van heel Kaapstad voert.

Andere leuke bezigheden zijn het bewandelen van de Tafelberg, bezoeken van musea, strand, de universiteit of het Aquarium. Voor shopgelegenheden kunt u nagenoeg overal terecht, maar de V&A Waterfront is thuisbasis voor de duurdere merken. Bij Green Marquet Square vindt u de lokale bevolking met hun eigen handeltjes en de wat ‘gewonere’ winkels. Ook de cultuursnuiver kan zijn hart ophalen in Kaapstad; de vele musea en tentoonstellingen (veel Nelson Mandela-gerelateerd) zijn zeer betaalbaar en erg aan te raden.

Het doen van een safari is zeker aan te raden. Aquila ligt buiten de stad, maar de rit erheen is overweldigend. De service bij dit park is erg goed, de inbegrepen lunch voortreffelijk en de dieren komen (als u geluk heeft) zeer dichtbij. Het kost een lieve duit, maar is dat zeker waard. 

U kunt overwegen om een zogeheten Township te bezoeken. Voor wie dit wil, is aan te raden dit te doen onder begeleiding van een gids. De inwoners van Townships zijn een stuk vriendelijker wanneer u onder begeleiding bent, dan wanneer u zomaar even komt koekeloeren. Voor échte ervaring moet u het zelfgebouwde bier proberen. Let wel: het bezoeken van een Township is niet voor mensen met een zwakke maag, en ook niet erg prettig voor kinderen. 

Eten
Eetgelegenheden bevinden zich volop in Kaapstad. Vis is de specialiteit. De kosten voor eten liggen aanzienlijk lager dan in Nederland, het voedsel is van goede kwaliteit en de service doorgaans prima. Een fooi van zo’n 10% is gebruikelijk.

Wie liever zelf zijn maaltje verzorgt, kan terecht bij de vele supermarkten met een breed scala aan artikelen, voor dezelfde schappelijke prijs. 

Voor wie Afrika wil ontdekken, maar niet goed weet waar hij moet beginnen is Kaapstad een uitstekend beginpunt. Niet alleen vanwege de brede culturele achtergronden, maar ook voor de vele verschillende sferen die er hangen. De bevolking is over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam. Uiteraard moet u wel opletten wie u vertrouwd, maar dat is in essentie niet anders dan in Nederland.
De geschiedenis heeft haar sporen nagelaten in Kaapstad, iets wat zowel te merken is aan de verschillende groepen inwoners als aan de historische architectuur.

Waar vroeger de discriminatie vooral te vinden was in de rassenscheiding, is deze grens vandaag de dag verschoven naar een economische discriminatie. Helaas is het nog altijd zo dat de blanke inwoners over het algemeen welvarender zijn. Hierdoor is volgens de inwoners van Cape Town een negatieve houding ontstaan naar blanken toe, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daar zelf niet veel van gemerkt heb.

Door de hoge werkeloosheid in Kaapstad en de zeer dichtbevolkte Townships is criminaliteit een groot probleem. Vrijwel alle huizen, hotels, restaurants zijn zeer streng beveiligd. Laat u zich hierdoor niet tegenhouden, het is eerder voorzorg dan noodzaak. Wel raad ik u af, vooral ’s avonds, alleen op pad te gaan.

Zoals ik al zei is Kaapstad dé plek om de verschillende facetten van Zuid-Afrika te ontdekken. Zowel de afwisseling in de sfeer, cultuur en omgeving geven u een breed beeld van het gebied, maar ook de reeds aanwezige dieren, de lokale bevolking, de grote historiek en het uitstekende klimaat zullen u een prima indruk geven, en ervoor zorgen dat u met heimwee weer terug in het vliegtuig naar huis zult stappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here