Je inboedelverzekering dekt meer dan je denkt!

0
812
blog placeholder

Wat is inboedel?

De inboedel is de som van al de “roerende zaken” in je huishouding. Een inboedelverzekering dekt daarmee volgens de definitie van OHRA “alles wat niet vastzit aan uw huis”. Dat zijn meubels en apparaten als je televisie en wasmachine, maar ook je serviesgoed, sieraden en de dozen met rommel op zolder. En ook de grasmaaier in de schuur, en de aanhangwagen in de carport behoren tot de inboedel en het wasgoed in de tuin en het bootje in de sloot en vallen daarmee allemaal onder de inboedelverzekering. In sommige gevallen horen zelfs je hond, konijn of kat volgens je inboedelverzekering tot de inboedel. Het woord “inboedel” behelst daarmee heel wat meer dan veel mensen denken. En heb je inboedelverzekering afgesloten, dan is een groot deel van je bezittingen dus voor schade gedekt.

Niet inbegrepen in de inboedelverzekering

Je auto valt bijvoorbeeld niet onder de inboedelverzekering. Of andere motorvoertuigen in je bezit. Hiervoor moet je een aparte auto- of motorverzekering afsluiten. Uitzondering op de regel is de brommer; dat is namelijk technisch gezien een fiets met hulpmotor. Accessoires van motorrijtuigen zijn dan in sommige gevallen wel weer inboedel en worden dus gedekt door de inboedelverzekering.

Geld dat je in huis hebt, en koopwaar, is geen huisraad. En heb je een koe in het veld staan, dan valt die ook niet onder de inboedel. Spullen die onbeschermd buiten staan – zoals tuinmeubelen – of die in je auto liggen, vallen wél onder de inboedelverzekering, maar bij schade wordt doorgaans een lagere vergoeding verleend. Als je precies wilt weten wat er onder de inboedelverzekering valt, lees dan de polisvoorwaarden bij de inboedelverzekering. Deze staan tegenwoordig bijna altijd online.

Wat krijg je terug van je inboedelverzekering?

Sluit je een inboedelverzekering af, dan geef je allereerst de waarde op van al je bezittingen. Op basis van die opgegeven waarde wordt de zogenaamde verzekerde som vastgesteld: het maximum tot aan waar schade wordt vergoed. De verzekerde som bepaalt ook grotendeels de premie van de inboedelverzekering. In de polis van je verzekering is precies uitgelegd wat er wordt vergoed bij bepaalde omstandigheden. Zo kan er bijvoorbeeld minder worden vergoed wanneer waardevolle spullen uit je auto worden gestolen, in plaats van uit je huis.

Wanneer sluit je je inboedelverzekering af?

Je sluit een inboedelverzekering af, zodra je een eigen woning betrekt. Een inboedelverzekering is tegenwoordig vaak eenvoudig online aangevraagd. Of je je huis huurt of koopt is niet belangrijk voor de inboedelverzekering. Je sluit de verzekering immers af voor de spullen die zich in je huis bevinden. Ga je samenwonen, zorg dan dat de polis wordt aangepast, zodat alle nieuwe spullen zijn gedekt. En check eens in de zoveel tijd of al je waardevolle spullen nog wel zijn opgenomen in de inboedelverzekering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here