Hoe kan ik promotie maken?

0
986
blog placeholder

Hoe kan ik promotie maken?

‘Hoe kan ik promotie maken?’ of ‘Hoe krijg ik promotie?’ is een vraag die veel mensen zich stellen. Promotie krijgen op je werk is namelijk lang niet altijd vanzelfsprekend. Soms lijkt de stap naar een hoger salaris of een hogere functie zelfs haast onmogelijk. Vooral als je al een tijd dezelfde baan hebt, hier steeds minder uitdaging in ziet en dus echt toe bent aan wat anders, kan het erg frustrerend zijn als het je maar niet lukt om promotie te maken. Vaak lijkt het dan of je je carrière niet meer zelf in de hand hebt. Toch zijn er best wat dingen die je zelf kunt doen om je eigen promotie af te dwingen.

Promotie krijgen bestaat niet

Een van de meest voorkomende misvattingen is dat je promotie krijgt. Als je promotie wilt, is dat veel meer een kwestie van ‘maken’ (lees: ‘zelf werken’), dan van ‘krijgen’. Het kan voorkomen dat je werkgever je zomaar ‘out of the blue’ een hogere functie met bijbehorend salaris aanbiedt. In de praktijk zul je er echter in de meeste gevallen zelf voor moeten werken als je promotie wilt. Je zult promotie dus slechts zeer zelden zomaar in de schoot geworpen krijgen. Normaal gesproken zal niemand een loopbaan voor jou maken; dat is echt iets waar je zelf aan moet werken.

Wees proactief

Laat jezelf dus zien. Verzeker je ervan dat je werkgever of direct leidinggevende weet dat je goed presteert in je huidige functie. Maar durf ook verder te gaan dan je reguliere takenpakket: kijk of je je werk beter kunt doen, of dat je meer taken op je kunt nemen. Aan een goede manager zal dit niet onopgemerkt voorbijgaan. Werk je in een team, probeer dan eens namens je team te spreken. Op die manier toon je je communicatieve en leidinggevende kwaliteiten.

Laat jezelf zien

Door in bescheiden mate op de voorgrond te treden zullen mensen je meer waarderen. Wees eerlijk en rechtdoorzee, en geef gewoon eens bij een van je leidinggevenden aan dat je wel eens wat meer of wat anders wilt van je werk. Toon interesse in het werk dat zij doen. De meeste bedrijven zijn echt wel bereidwillig mensen door te laten stromen naar hogere functies. Goede bedrijven waarderen hun personeel en weten dat het kapitaal van de onderneming in goede werknemers schuilt. Dus ‘get out there and show yourself’.

Laat je netwerk werken

Het is belangrijk de juiste personen te kennen. Hoe langer je ergens werkt hoe meer mensen je binnen je bedrijf zult leren kennen. Mensen die wat voor je kunnen regelen. Je hoeft natuurlijk niet per se persoonlijk bevriend te worden, maar het helpt wel als je goed met elkaar overweg kunt, of hen in elk geval die indruk geeft. Promoties zijn niet altijd gebaseerd op je kwaliteiten, maar vaak meer op je persoonlijke betrekkingen. Gooi bij hun eens een balletje op over je werk en de doorgroeimogelijkheden daarin.

Wees alert

Wie goed oplet, ziet een hoop dingen om zich heen gebeuren. Zo ook op je werk. Let op de signalen die je directe en indirecte collega’s afgeven. Als zij bijvoorbeeld opeens heel andere werkzaamheden lijken te doen, kan dat het teken zijn voor veranderingen binnen je team of je bedrijf. Ook kan het lonend zijn de interne vacatures te bekijken. Of steek je licht eens op bij de HR-afdeling, als die er is.

Wees geduldig

Besef dat je niet zomaar promotie kunt maken. Meestal is dit een traag en langdurig proces, waarbij je zelf naast je harde werk het nodige geduld zult moeten uitoefenen. Als je je best blijft doen, proactief en alert blijft, komt die promotie er vroeger of later heus wel. Als dat wat later komt dan verwacht, is er nog geen man overboord: een half jaar of een jaar valt in het niet bij de circa 40 jaar die je op de arbeidsmarkt doorbrengt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here